Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Toamna între weekenduri...

O aventură în stilul meu!

Stilul meu înseamnă un traseu de o zi, cu momente în care să mă pot bucura de peisajele care ne înconjoară. Viața într-un oraș aglomerat și gălăgios poate trezi o dorință de a te detașa de probleme și a te refugia în natură cu plimbări aventuroase și pline de adrenalină la ghidonul unui mountain bike... Toamna ne încântă cu ale sale culori vii și șoptește cu foșnetul frunzelor, dar uneori pare neplăcută, umedă și neprietenoasă. De fapt, ne oferă șansa de a ne lua rămas bun de la ultimele raze calde ale soarelui înainte de iarna rece și lungă. Unde să te plimbi cu bicicleta: cele câteva destinații ce vor fi descrise mai jos, pot să vă atragă atenția și să încercați să vă aventurați cu bicicleta în necunoscutul pădurilor sau drumurilor de țară!! Ciclismul nu trebuie să se întâmple în munți sau dealuri. Poți merge cu bicicleta și prin pustă sau păduri pentru a adăuga o varietate rutinei. Chiar dacă am mai povestit despre unele dintre ele, fiecare ieșire în natură își are povestea...Urmează o postare luuuuungă. Nu am vrut să o fac din mai multe bucăţi că nu am vrut. Citiţi numai dacă aveţi timp şi chef 😉

Astăzi te invităm să te alături unor călătorii magice prin locuri încărcate de semnificații, ce îți oferă o experiență unică, pe care cu siguranță nu le vei uita prea curând. Nu vom şti vreodată ce ne aşteaptă mâine, motiv pentru care mi-am  zis... bucură-te astăzi! Atâta îţi rămâne. Drept urmare aceste trasee va fi pe sistemul, go with the flow. Așadar, în fiecare zi câte un traseu de mountain bike... pregătiți bicicleta și lăsați-vă captivați de farmecul și de frumusețea zonei în care se află cele 6 trasee potrivite pentru plimbările cu bicicleta... Toate-s vechi și noi sunt toate. Veți avea astfel prilejul de a descoperi o destinație fascinantă și plină de surpriză. Printre acestea, ruta Timișoara-Lunca Timișului, cu trei rute și lungimi diferite, Timișoara-Dealurile Recașului, Pădurea Verde-acumulare Ianova, Timișoara-Pădurea Bistra. Rute parcurse între două weekenduri - în fiecare zi câte un traseu.

Lunca  Timișului pe dOuă rOți

B E G A
În proximitatea Timișoarei există o mulţime de piste şi trasee de bicicletă pentru cicliști, trasee ce te vor debarasa de stresul orașului. Începutul acestui traseu este de la Ghiroda, se va intersecta cu Centura Sud, si continuă pe lângă Balta cu Nuferi, Popasul La Lizieră și Pădurea Bistra până la Parcul Dendrologic Bazoș.

Pornesc la drum iar primii kilometrii sunt pe asfalt. Un traseu aproape pentru o dezmorțire după o lungă perioadă de pauză sau pentru un weekend în care nu vrei să te deplasezi prea departe de oraș. 

Pista de biciclete pe lângă canalul Bega între Ghiroda și Remetea, oferă bicicliștilor aproape 6 km lungime, 3 m lățime și 2 stații de tip veloTM. În sfârșit, prima pistă de biciclete adevărată cu mult peste cele din oraș sau cu ce-a până la granița cu Serbia. 

Cei care vor urma traseul de cicloturism se vor putea bucura de priveliștea de la Balta cu Nuferi. Mai exact, este vorba de un ochi de apă care se află la liziera pădurii Bistra...sau pot face un popas la Lizieră înainte de a vă aventura pe noile trasee de cicloturism... În serile de vară sau week-end, plimbarea pe pistă a devenit destul de aglomerată printre bicicliștii ce vor să încerce această rută. 

E posibil ca noua pista se va lega pe viitor de Pădurea Bistra și de acolo va ajunge până la Moșnița Nouă.


La terminarea pistei, traseul trece în marea majoritate a sa prin câmpie, drumuri de pământ însă pot exista și porțiuni de asfalt. Înglobează în sine atât drumuri asfaltate cât şi drumuri de ţară, aşa că fii pregătit.

Mai departe se află porțiunea de pământ, care poate fi puțin problematică în caz că plouă. Nu merită timpul când vremea este rea.

Conectare la natură și poze care să ne rămână ca amintiri.




De pe pista, pe bicicleta sau pe jos, se ajunge, la Bucovăț apoi la Parcul Dendrologic Bazoș.

Am trecut de Bucovăț și înainte să ajung la Bazoș am cotit la dreapta, renunțând la parcul Dendrologic. Toamna cu culorile ei ruginii te îndeamnă la drumeții mai lungi așa că am pornit pe un drum de pământ ce duce până la Timiș, de unde pe malul râului până la Albina. 

O mare parte dintre aceste drumuri se pretează perfect pentru a fi parcurse cu bicicleta.







Cu o traversare a unor zone deosebit de retrase. Traseul se poate face, desigur, și în sens invers.

Eu și cățelușa mea! Ne-am bucurat, împreună de o plimbare spre Lunca Timișului. Când se ajunge la dig, atenție la câinii de la canton, sunt cam mulți și cer atenţie! Comportamentul lor e destul de agresiv...

De pe dig se poate continua până la drumul judeșean DJ592 care te va duce până la Timișoara.

O etapă ușoară din traseul Lunca Timișului

Râul Timiș


Mai o oprire, mai o tura, iar o oprire si tot așa, după-amiaza a trecut pe drumuri prietenoase cu bicicliștii. Per total, Lunca Timișului e un loc bun pentru a te reconecta, pentru a-ți răcori privirea și a-ți umple plămânii cu aer proaspăt, mai ales în zilele călduroase. Drumeția este ușoară, fără diferențe de nivel semnificative. 

Lunca Timișului

Din ciclul: ce vară frumoasă avem toamna aceasta... Un fel de iulie în octombrie. 

Pornind dinspre Giroc, Lunca Timișului este un traseu foarte popular în rândurile timișorenilor, în special a posesorilor de biciclete de trekking, mountain bike sau cyclocross bike...Un traseu cu peisaje fermecătoare ce se întind pe parcursul acestuia. Lunca Timișului este și locul unde se desfăşoară de obicei competiţiile de MTB, cel mai cunoscut dintre ele fiind Lunca Timisului CX.

Traseul, deși se desfăşoară într-o regiune off-road, nu este dificil, ideal de parcurs cu bicicleta. Pe parcursul lui ajungi în zone cu peisaje minunate. Un exemplu simplu cred că ilustrează cel mai bine realitatea din teren. 


Având destinația Lunca Timișului ca circuit, drumul este ușor iar lunca este un loc potrivit pentru grătar, picnic, pescuit și relaxare în mijlocul naturii.. Pe malul drept al Timișului sunt amenajate bănci cu mese. 

Dacă sunteți dornic de o noapte petrecută în natură, pe tot parcursul traseului veți întâlni diferite locuri frumoase unde veți putea instala un cort sau face un mini-camp.

Ne-am împrietenit imediat! Luați-vă mai mult timp pentru tură, în care să puteți observa viața păsărilor de luncă sau a viețuitoarelor pădurii...




După o pauză bine meritată ne continuăm traseul prin luncă. 


Lunca Timișului văzută din şaua bicicletei... O metodă perfectă de a face ceva mişcare şi de a respira ceva aer curat.

Pe traseu se văd urme ale trecerii oilor, semn că ciobanii își mână turmele pe aceste locuri

Traseul poate fi și merită parcurs la aproape orice oră și orice anotimp. 










Drumuri de țară duceti-mă acasă!  Datorită suprafaței, o combinație între asfalt și puțin drum de țară, tura implică și câteva localităţi: Giroc, Urseni și Moșnița Nouă.  Traseul e recomandat bicicliștilor modești.

Doua roti, fie zile fie nopti. De-a lungul celor peste 35 km, abia dacă te întâlnești de câteva ori cu asfaltul, la plecare și la întoarcere, în rest ești doar pe drumuri de pământ și drumuri de iarbă. Și este atâta linșite de nu-ți vine să crezi în ce paradis ai ajuns.

Lunca  Timișului, traseul 2

Încă o zi, la fel... One thought on. Un traseu de bicicletă ambițios care ne relevă frumusețea Luncii Timișului. Acest traseu începe de la Urseni, și ne oferă posibilitatea de a admira peisaje minunate cu floră și faună specifică.  

Dacă plănuiți să petreceți timp în sânul naturii, o plimbare cu bicicleta pe traseul cicloturistic 3 ,,Lunca Timișului”, va fi cea mai bună alegere pe care o puteți face. De la ture ușoare ce pot fi îndeplinite cu o bicicletă și o sticlă de apă, până la variante foarte lungi și mult mai complexe trasee. Așadar, asigură-te că dacă pleci la drum, ai la tine suficientă apă.



Drumul, înțesat cu bănci și mese, străbate peisaje spectaculoase care iți dă o senzație de bine și te fac să-ți dorești ca această călătorie să dureze cât mai mult. Chiar dacă toate aceste locuri amenajate pentru picnic de pe malul apei sunt distruse și de nerecunoscut, unele poate și din pricina inundațiilor, dar cele mai multe sunt distruse cu bună știință, lunca este totuși destinația ideală pentru picnic sau plimbări (un alt traseu). 

În acest traseu trecem prin doar o parte a Luncii Timișului, cea aflată între Urseni și Șag. Majoritatea drumului vei fi nevoit să-l parcurgi pe iarbă sau pământ bătătorit de mașini, în cel mai bun caz, drumuri acoperite cu pietriș sau piatră.


Cele mai bune tipuri de biciclete pentru aceste trasee sunt desigur, mountain bike-urile și cyclocross. 


Toate arată la fel, păcat... iar coșurile de gunoi sunt pline și lângă ele mormane de deșeuri! Sticle, PET-uri sau ambalaje sunt peste tot.


Întreaga Luncă a Timișului a fost trecută sub protecția unui regim de arie naturală protejată.

Timișenii s-au obișnuit să își petreacă zilele de weekend de vară pe malul râurilor din județ, unde fac plajă și baie. Însă, oficial, în Timiș nu există niciun loc de scăldat autorizat. Este de dorit să parcurgeți acest traseu pe timp de vară pentru a putea savura din plin frumoasele peisaje, dar, cu siguranță, călătoriile în natură sunt mai frumoase toamna când întreaga natură îmbracă o haină frumos colorată...dar fiecare din anotimpuri au o frumusețe și o semnificație în parte.

O zonă primitoare și captivantă în care are acces toată lumea. Aici se pot vedea mai clar urmele lăsate de ATV-uri ce se aventurează peste tot unde le cade bine. Totul din dorința de adrenalină a celor care nu înțeleg că pădurea trebuie protejată.


Traseul trece și prin pădure, ceea ce ne va feri de soarele puternic, mai ales în timpul verii. După aceea însă suntem pe deplin expuși acestuia, deoarece traseul urmează de-a lungul râului Timiș la distanță destul de mare de digul râului...




În drum merită să luați în considerare că se află Mănăstirea Șag-Timișeni, o mănăstire de maici, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, unde puteţi face o vizită. 

Odată ajunși la Șag, puteți explora împrejurimile dacă sunteți un turist și aici.




Suprafața de rulare până la Șag este cel puțin 90% foarte bună, alcătuită fiind în cea mai mare parte din pământ nisipos și iarbă, asta însemnând că poți face tura și după ploaie. Sau dacă te prinde ploaia pe traseu, vei putea s-o termini fără să ai încă 20 de kg de noroi lipite de bicicletă.


Avantajul traseului pe dig este că ne oferă vizibilitate atât spre râu cât și spre zonele aflate în exteriorul luncii.

Nu ştiu ce zi e azi, dar ştiu să spun în ce sat sunt. De la Șag, traseul poate continua și mai departe prin luncă (vezi aici), însă pentru mine traseul până aici va fi de ajuns. De aici continui către Sânmihaiu Român.

Drumul între cele două localități este unul agricol de pământ și se face din zona nord-vestică a localității Șag, de la DJ 593, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,5 km însă pentru a ajunge la DJ 593 trebuie traversată localitate. 

Despre drumul care leagă Șagul de Sânmihaiu Român, citeam undeva că s-a semnat contractul de finanțare și că va face face parte din „Centura mică” a Timișoarei, care unește localități din proximitatea orașului. În prezent este unul agricol, nu are structură rutieră, nici sistem de colectare a apelor pluviale și poate deveni impracticabil în perioadele cu precipitații abundente.

Zona gării din Sânmihaiu Român

După o după-amiază de cicloturism plină de aventură și explorare, vei avea nevoie de un loc unde să te poți relaxa și recupera. Aici intervine Pod Popas Utvin, o locație la doar 2 km de Timișoara, o oaza de liniște și voie bună care oferă bicicliștilor o experiență autentică în mijlocul naturii.

Până la urmă sunt doar 58 de km dus-întors, iar ziua de vară este extrem de lungă. Ai timp berechet să faci liniștit tot traseul, mergând și la pas chiar, și oprind des pentru pauză de admirat peisajul, lucru pe care îl recomand. În general, făcând abstracţie de lungimea acestuia, traseul poate fi parcurs, într-un temp lejer, în 5-6 ore, pe drumuri de pământ, asfalt și ocazional gravel. Pornește din Timișoara pe asfalt către Urseni, până ajunge la râul Timiș, apoi în dependență de viteză medie cu care puteți merge, veți ajunge la Sag. După asta traseul continuă către Sânmihaiu Român, porțiune care poate fi puțin problematică în caz că plouă. Când ajungeţi la pod, merită să luaţi în considerare faptul că doar la pasi depărtare se află popasul bicicliștilor, La Livada Bănățeană, unde puteţi face o vizită. Relaxarea și confortul sunt esențiale pentru o refacere rapidă. Întoarcerea la Timișoara se face pe pista de biciclete. Dacă vrei să parcurgi acest traseu, bicicleta trebuie să fie de tip mountain bike sau ciclocross şi o sticlă de apă, mai ales dacă plănuieşti ieşirea pe timp de vară.

Baraj Ianova - dealurile Recaşului

Când visele prind putere... O altă destinație ce nu trebuie ratată este zona de dealuri. Cu atracțiile sale variate și frumusețile naturale, a reprezentat parcă dintotdeauna o destinație ideală pentru timișoreni și pentru cei care doresc să evadeze și să se bucure de o experiență autentică cu bicicleta. Cicloturismul este o modalitate minunată de a explora frumusețea naturală a locurilor. Am mers cu bicicleta în aproape toate satele din zonă şi, de multe ori, am rămas uimit, pentru că este zona contrastelor (în special toamna). Vei găsi aici și relief care îți va pune la grea încercare condiția fizică. Direcția de pornire pentru acest traseu este Ianova-Herneacova. Până în Ianova se trece prin comunele Ghiroda și Remetea Mare.

După multe vizite în care am fost neînsoțit, iată că a venit și momentul de a face acest drum alături de Cristi. Nimic mai plăcut. Așa că, mergem împreună pe drumuri care unește. Am plecat să unim Ianova cu Herneacova pe drumuri cu și fără asfalt. În Ianova poţi face un mic popas la magazin, unde este amenajată și o mică terasă, unde poţi bea o băutură răcoritoare sau chiar mânca ceva.

Am urmat indicatorul spre lac pe un drum de macadam... Cu mulţi ani în urmă, am descoperit acest loc, în care soarele, şi pământul se îngemânează ca în nici un alt loc de pe Pământ. Principala activitate din jurul localității Ianova oferă trasee diverse pentru toate nivelurile de experiență. De la călătorii ușoare, peisaje rurale și păduri încântătoare până la provocările intense ale cățărărilor pe dealuri, aici vei găsi prin urmare liniștea naturii... Din păcate, prezența ATV-urilor și motocicletelor de teren este tot mai des întâlnită în astfel de locuri, dar și în pădurile din județ iar această liniște de care vorbeam, să nu mai existe. Mulţi dintre aceştia au obiceiul de a tura motoarele, iar zgomotul mare și fumul acestor vehicule te lasă cu un gust amar afectând în special animalele sălbatice. 

Dacă iau privirea de la drum și mă uit în sus, sentimentul se schimbă. Chiar dacă nu avem munți înalți pe care să ne cățărăm, avem în schimb dealuri verzi și domoale care pur și simplu încântă privire. Pornind spre lacul Ianova, acest  traseu este destinația ideală pentru o plimbare lejeră cu bicicleta (dintr-o altă tură).


Traseul dispune de câteva mici dealuri ce pot fi trecute cu ușurință dacă este drumul uscat și fără noroi. Dacă plouă, totul se înmoaie şi devine o aventură mersul pe drumurile de pământ, care se transformă în noroi până la genunchi. 

Situat într-o zonă deluroasă, la 22 km nord-est de municipiul Timisoara, între localitățile Ianova, Herneacova, Benceacul de Sus și Recaș, lacul Ianova oferă un peisaj deosebit și te îmbie să te relaxezi în mijlocul naturii. E în topul traseelor noastre preferate iar pădurea de acolo are un farmec anume, drag nouă...Vă recomand să vă dați jos de pe bicicletă pe această porțiune de traseu, nu neapărat din cauza urcușului dar priveliștea e cu adevărat unică. 

Desigur, cele câteva cuvinte nu pot exprima complexitatea și frumusețea locurilor, dar pozele sunt relevante și vor completa tabloul.

Admirăm, pozăm, și plecăm....


Fiecare tur al acestui circuit duce cicliști peste o cățărare mică, o dificultate mică și o durată, raportată la pregătirea fizică a fiecăruia, oferindu-le în același timp peisaje pitorești și senzații unice.

Savurăm peisajele, fauna și flora din jurul Lacului Ianova. Dacă vrei să te bucuri de peisaje forestiere, acest traseu este perfect pentru tine. 


Trec anii și iată-ne tot împreună. Povestea noastră pe două roți s-a pus în mișcare cu mulți ani în urmă, la altă vârstă, în altă etapă a vieților noastre... Copil, încă îi spun, deși-a crescut prea mare. Așadar, lucruri firești, normale, încercate și trăite de mulți dintre noi.

O destinaţie magnifică pentru bicicliştii iubitori de natură şi peisaje fermecătoare cu aspect deluros. 

Cărarea ține la liziera pădurii Richitaș, apoi intră în desișul de foioase, unde răcoarea e mai mult decât binevenită în zilele cu soare arzător... Mai mult de atât, te va inspira și îți va da putere să continui drumul. 






Drumul între două sate nu este chiar o simplă deplasare, devenind pe alocuri sport extrem. 




Pe dealul pe care scrie cu litere mari: Cramele Recaș. În total mi-au ieșit aproape 60 km cu aproape 370 m diferență de nivel. Nu este cine știe ce, însă este suficient dacă tot ce vrei este să vizitezi puțin zona pe bicicletă. Se întinde pe diferite tipuri de drumuri, de la cele de țară ce constau doar din pământ bătătorit de roțile căruțelor până la drumuri județene bine asfaltate. Poate fi parcurs de majoritatea cicliștilor datorită terenului în majoritate plat, ce deține doar cu câteva urcușuri mai importante. Vă sfătui să plănuiți această escapadă într-o zi însorită de primăvară, vară sau toamnă.  

De la Herneacova la Timișoara veți avea parte de o șosea bine asfaltată. Bonus faţă de peisajele frumoase este că poţi face o pauză la Crama Recaş din zonă de unde îţi poţi reface fortele cu o stică cu vin, pentru acasă evident. Întoarcerea se va finaliza pe la Recaș, unde de asemenea am decis să ne oprim pentru puțină vreme la particulari și să cumpăram o sticlă de must, pe care l-am găsit în variantele, rose și roșu... Exact ce trebuie după o zi întreaga de transpirat! Si uite așa, pentru noi s-a mai dus o zi! Am petrecut ore plăcute cu bicicleta, în compania fiului meu Cristian.

Înapoi la Ianova, traseu 2

Un nou traseu  își are începutul său la Pădurea Verde prin Gearmata Vii şi Ianova, destinaţia finală fiind Baraj Ianova-Domeniul Herneacova. Traseul este domol şi poate fi parcurs de oricine. Sunt doar dealuri în zonă aşadar nu exista dificultăţi tehnice deosebite.

Prima etapă a acestei rute are loc pe un drum forestier ce se află într-o stare destul de bună indiferent de anotimpul în care te vei afla acolo. Pe lângă Pădurea Verde, acest traseu ce fascinează prin multitudinea de poteci adumbrite de stejari, carpeni sau frasini, mai are multe atracții de oferit, este, de asemenea, o zonă importantă de recreere și agrement (vezi aici).



Colțișoarele de natură ce le poți găsi în imediată apropiere de oraș impresionează prin frumusețea și armonia inspirată de acestea. Pentru cicliștii amatori, traseul până aici va fi de ajuns pentru a simți aventura în sânge. Pădurea este străbătută pe o lungime de 2,6 km de Behela (afluent al râului Bega ), care alimentează, înainte de intrarea în pădure, lacul artificial Dumbrăvița, loc de agrement pentru turiști și pescari.

De menţionat este faptul că majoritatea din drumurile care alcătuiesc acest traseu sunt din pământ, complet neamenajate. În cazul în care plouă sau a plouat recent, aceste drumuri devin impracticabile. 

În zile frumoase, priveliștea e încântătoare.


Bicicleta mea este potrivită pentru această excursie, o bicicletă care se descurcă bine pe off-road moderat, așa cum am avut în tura asta, dar și pe asfalt. 




La Giarmata Vii am ajuns pe traseul de la Pădurea Verde, trecând pe lângă lacul de acumulare Dumbrăvița. Am traversat centura pe dedesubt de pod si am urmat drumul.

Si acest traseu face parte din categoria traseelor ce au fost deja explorate de mine. Veți întâlni diferite tipuri de drumuri, de aceea trebuie să fiți cât mai pregătiți posibil.



Comuna Giarmata



Podul peste autostrada A1

Ocazional se mai și coboară, dar automat alternează cu o urcare, iar pe măsura ce înaintăm, ajungem în Ianova unde putem face o scurtă pauză dacă vrem.

La Ianova am ajuns pe traseul de pe lângă aeroport, trecând pe lângă pista de aterizare. Am parcurs această porțiune fără probleme pe un drum agricol și am traversat A1 pe deasupra (pe un pod). O dată ajuns în sat, poți face o pauză la unul din magazinele sătești pentru a-ți reface rezervele de apă.  

Mai sus și un mic deal de urcat. Drumul nemarcat alternează constant cu urcări și coborâri. Un traseu de bicicleta este cu atât mai frumos, cu cât este mai dificil. Pentru că nimic nu se compară cu adrenalina pe care ți-o dau pedalatul la deal, coborâtul în pantă abruptă sau terenul accidentat și plin de pietre.


Lucrurile se defășoară firesc și normal fără suișuri amețitoare ori coborâșuri dărâmătoare.

În dreapta drumului vei întâlni o stână mare. Sunt și aici câini de stână însă totul este în regulă. Câinii se mulțumesc să latre de la distanță.





Personal, în această perioadă a anului prefer să merg cu bicicleta, și să urc până la un punct cu o priveliște frumoasă unde să observ mediul înconjurător și spectrul său nesfârșit de culori. Aici sunt întâmpinat de o zonă deosebită, deschisă și luminoasă, plină de iarbă și foarte liniștită. Asta se întâmplă pe la km 30.

M-am trezit în fața unui observator. Un punct de reper al excursiei este acumulare Ianova la care voi ajunge în jurul km 32, locul unde te poţi relaxa după un drum lung şi să iei o mică gustare. De acolo mă voi întoarce...

Căldura avea să mă afecteze destul de tare, după ce mi-am terminat rezerva de apă. Din acest motiv am și decis să scurtez drumul.


Pentru o vreme admiram frunzele unui copac magnific

Drumul de la liziera pădurii și Viile Recaș

Activitățiile de lungă durată sau de pe tot parcursul zilei pot necesita atât o gustare, cât și o ajustare a dozei de insulina...După o inspecție mai atentă printre rânduri, strugurii găsiți mi-au redat sursa de energie de care aveam nevoie.  

Traseul continuă la stânga pe un forestier, iar într-un final, printr-o coborâre mai rapidă, vei ajunge la barajul Ianova, fiind un loc frumos, ideal pentru o plimbare lejeră cu bicicleta.

În cazul în care a plouat recent, aveți grijă la tranșeele lăsate de iubitorii de motociclete și ATV-uri ce pot apărea pe drumuri de pământ.

Actractivitatea este sporită de un baraj și un lac de acumulare, devenit în prezent raiul celor împărțiți de pescuit.

În afară de lătratul câinilor de la canton și de uruitul ocazional al motocicletelor de teren - până la părăsirea lacului - o liniște adâncă domină peisajul.

În funcție de preferințe, tura poate continua și poate fi mult mai grea. De la lac, prin pădure, te vei îndrepta spre localitatea Herneacova, de unde, la fel, te vei putea îndrepta spre Centrul de Echitație (vezi aici). De la Centrul de Echitație, traseul poate fi continuat și merită să luaţi în considerare faptul că doar la câţiva kilometri depărtare ajungi în zone cu peisaje minunate, dar și în sate unde vei cunoaște farmecul vieții rurale, cum ar fi, Nadăș, Sălciua, Bencecul de jos sau Bencecul de Sus. Ceva mai îndepărtat se află Remetea Mică, sau Șarlota (Charlottenburg), unicul sat rotund din Banat, dar și alte sate, unde puteţi face o vizită străbătând pădurea cu același nume (Șarlota). Vizitarea fiecărui sat, până la urmă, își are propria cultură și tradiții. Eu de data asta am ales să fac ceva mai ușor și mai scurt.

Trecând o mare parte a traseului, următoarea etapă este urcarea unui deal ce se termină cu o intersecție, drumul la stânga ducând la Ianova. 

Pământurile cultivate sau nu, se întind până spre pădure. Cursa parcurge un drum de pământ, fiind un loc frumos, ideal pentru o plimbare lejeră cu bicicleta. Următoarea intersecție tot stânga. La dreapta vei ajunge la Bencecul de Sus (vezi aici). Continuând traseul pe un macadam, vei ajunge din nou la Ianova, apoi ultimii kilometri sunt pe asfalt prin Remetea Mare și Timișoara. Întâlnirea cu mai mulți dulăi de stână lăsați liberi în apropierea drumului dintre Ianova și Bencecul de Sus, a fost una care nu mi-a făcut plăcere, însă este o realitate cu care drumeții se confruntă în multe locuri din țară, inclusiv în apropere de un sat cum ar fi Ianova...

În lumina apusului. După un weekend ca de vară, apare ora de aur, momentul ăla ca de poveste. Diversitatea şi frumusețea zonelor străbătute este greu de descris în cuvinte sau în câteva fotografii. Deși am mai parcurs acest traseu, acesta face parte dintr-un traseu mai mare ce a fost descris și cu alte ocazii. Cu scurte pauze alocate fotografiilor și admiratului naturii, acesta măsoară doar 60 kilometri dus-întors și poate fi parcurs în 5 ore, iar diferența de altitudine este de doar 370 m. Traseul este un mix între asfalt, drum de pământ și ocazional gravel. Cu alte cuvinte, tura nu este recomandată dacă plouă. Este potrivit pe timp de vreme bună pentru cicliștii ce vor să-și încerce puterile pe o rută în afara orașului... chiar și de amatorii care consideră că pot susține aproape 60 de kilometri de traseu.

Pădurea Bistra

Liziera Pădurii Bistra
Din nou prin pădure, de data asta una mai luminoasă și cu mai multe urme ale trecerii umane, este locul unde anual se ține festivalul de muzică, codrufestival. Festivalul de muzică este deocamdată singurul festival eco-frendly din România, fiecare bilet vândut însemnând un copac plantat. Deși e aproape Timișoara, până nu de mult a fost aproape necunoscută pentru mulți, asta și pentru că nu exista nicio amenajare. O veste și mai bună e că aceasta s-ar putea amenaja în pădure-parc, iar asta ar presupune piste de bicicletă, alături orice alte facilităţi de recreere compatibile cu conceptul de pădure-parc.. Cicloturismul e din ce în ce mai popular în rândul celor care doresc să descopere frumusețea naturii și să exploreze locuri într-un mod activ și sănătos. 

Pădurea Bistra
Din acest punct se începe adevărata aventură. Până la intrarea în pădure drumul este asfaltat și ușor de parcurs. Pornesc la drum, iar primele sute de metri sunt mai simple și gândurile zboară aiurea. O creangă mă trezește la realitate și mă pocnește peste toată fața! 

Pădurea Bistra
Numai după ce am ajuns în pădure am dezlănțuit-o pe cățelușa mea Sara și i-am permis să fugă liberă, până atunci a stat cuminte într-un rucsac special de căței. 

Pădurea Bistra
În timpul pedalării în pădurile întâlnite de-a lungul traseului trebuie să fii atent la ţânţari, noroi, crengi așezate strategic, bușteni, copaci căzuți, scaieți, sau lipsă parțială semnal (mai ales în pădure) iar dacă ai ales să parcurgi traseul pe timp de ploaie, asigură-te că anvelopele sunt prielnice pentru noroi.

Liziera Pădurii Bistra
Un traseu plăcut, ce îmbină drumurile însorite de la lizieră cu cele răcoroase și umbroase din pădure.

Liziera Pădurii Bistra

Liziera Pădurii Bistra
Datorită faptului că este un traseu destul de uşor de parcurs, dar şi a peisajelor fermecătoare ce se întind pe parcursul acestuia, Pădurea Bistra la fel cum și Pădurea Verde, este un traseu foarte popular în rândurile Timișorenilor dornici să se bucure de frumusețea autentică a locului.. 

Liziera Pădurii Bistra

Pădurea Bistra

În inima pădurii unde până nu demult se afla un canton silvic, de ceva vreme s-a născut un loc de cult. Nu stiu dacă e o mănăstire sau o bisericuță

Pădurea Bistra
Mă opresc să analizez situația, după ce doua motoare de teren au trecut prin acest loc, moment de care profit ca să beau niște apă. O gură de apă te va ajuta să învingi canicula dezhidratarea și oboseala ce te va cuprinde.

Pădurea Bistra
Partea mai puțin plăcută a fost întâlnirea cu vre-o doi tinerei ce-și încercau forța motoarelor de teren, foarte zgomotoase. Nu e ideal să te intersectezi cu ele mai ales în pădure (întâmplător, nu prea am scăpat la nici o tură). În pădure, ca să strici un echilibru numai de dragul că vrei tu să ai adrenalină mi se pare o idioţenie, dar cine să intervină, peste tot e la fel. Legea spune că: Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor, „accesul public în fondul forestier național cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate și omologate, numai cu acordul: a) sefului ocolului silvic, în cazul administrării; b) proprietarului, cu avizul șefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice”.

Pădurea Bistra

Pădurea Bistra
Ieșirea din pădure în cealaltă parte de către Bega

Liziera Pădurii
Este un traseu destul de scurt și ușor de îndeplinit în afară de un  copac căzut unde va trebui să luați bicicleta în mână pentru a trece. Un drum forestier și cu noroi. Nu mult, dar poate fi destul de mult dacă fie a plouat înainte fie plouă când ești tu pe acolo. Dacă ești la plimbare, nu ai de ce să-ți faci griji, întrucât cei 4 km prin pădure pot fi parcurși fără probleme și pe jos într-o zi de vară! Plimbările prin pădure pot fi ajustate după cum dorești, de aceea ele alături de copii sau animalele de companie pot fi mai lungi sau mai scurte. Fără diferențe de nivel semnificative, tura în circuit din Timișoara a acumulat circa de 18 km. Un traseu de câmpie în lunca stângă a Begăi, între Bega şi Timiş. Se află la cca 7 kilometri de oraș, pe teritoriul comunelor Ghiroda și Moșnița Nouă... De la liziera pădurii nu mai durează mult, și se intră pe asfalt, pentru ca în cele din urmă să te întorci în satul Ghiroda, sau Cartierul Plopi, de unde am plecat. Este de fapt pista de biciclete ce face legătura între Ghiroda și pădure, ceea ce o face o rută lejeră pentru bicicliști.

Concluzia

Viața trece, amintirile rămân!  Pentru a petrece timp în sânul naturii nu este nevoie să pleci departe de Timișoara, este nevoie doar să ştii de locurile unde poţi să scapi de stresul urban, iar descrierea acestor trasee confirmă că se poate. Ciclismul îți oferă o șansă excelentă pentru a ieși afară din casă și pentru a te putea bucura de aer proaspăt și de exercițiu, indiferent dacă te plimbi recreațional sau în scopuri utilitare. Trebuie să alegi un traseu pe care îl vei parcurge în întregime, deoarece numai aşa vei simţi cu adevărat aventura împlinită. Îţi recomand să începi cu traseele mici dacă eşti un începător, iar dacă eşti un biciclist cu experienţă, poţi parcurge și trasee mult mai lungi, și mult mai grele. Avem unde, zona e plină de ele.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort