Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Din tura: Conop-Debelagora-Tauţ-Conop

 Dulcele somn al dimineții îmi este întrerupt de Munții Zărandului, Cabana Debelagora - Lacul Tauţ. 
E încă iarnă, dar cum să stai în casă pe așa o vreme în care prognoza era foarte bună pentru pedalat. Da e clar ca vine primăvara, întotdeauna vine, se lasă doar așteptată precum o vedetă ce este dar, decorul care îmbracă pădurea și poienile nu lasă loc de tăgadă. În săptămâna în curs am revizuit posibilitățile mai multor variante combinate în așa fel în cât să evităm trasee pe care cel puțin eu am mai fost, dar și să... putem finaliza acest traseu cu bine din punct de vedere ciclistic. Mi-am pus ideea în practica și indiferent de situația de pe traseu eram motivat și pregătit în același timp să înfunt orice noroaie și temperaturi mai puțin potrivite pentru asemenea activități. Este pentru a treia oară când ajung în acest loc, însă pentru prima dată în sezonul rece de la sfârșitul iernii. Aș veni în fiecare an și în fiecare sezon pentru că este o zona care ne place, atât mie cât și copiilor Cristi & Roxana. După ce am dat sfoară-n țară, ne-am adunat cam 26 de trupeți, atât din Timișoara, cât și din Lipova dar și Arad, pentru această călătorie pe biciclete nu foarte grea (dacă era parcurs în perioada verii) dar care ne-a dat bătăi de cap deoarece pe alocuri am întâlnit zăpadă dar și  porțiuni cu gheață foarte alunecoase (asemănător poleiului). Locul de întâlnire cât și de plecare pe traseu a fost (sâmbătă 18.02.2017 la 9:30) din parcarea gării de la Conop jud. Arad, iar până acolo deplasarea s-a făcut cu mașinile. 



Suntem în jud. Arad, în parcarea din apropierea gării Conop, unde totul pare superb azi ( și nu doar azi). Ne echipăm rapid pentru o zi de pedalat cam rece și cu multă ceață, setez GPS-ul pe 0 să înregistrez distanța și dăm pedale în șir indian pe Valea Mureșului ( DN7E/E68) circa 4 km până la Halta Nadăș.

Gara din Conop

În șir indian pe Valea Mureșului ( DN7E/E68) spre Halta Nadăș.

Un panou ne indica 8 km până la Debelagora !

 Părăsim drumul ( DN7E/E68) cotind spre stânga, și intrăm pe drumul forestier marcat cu bandă galbenă pe valea Nadășului, un drum ce duce spre fosta cabană Debelagora, situată la (483 m alt), iar de acolo mai departe pe creastă coborând la un moment dat pe o vale ce înconjoară dealul Cioca Popii pân'la drumul (bandă albastră) care vine dinspre Bârzava.  

După o porțiune, un drumul  cotește spre dreapta, iar noi continuăm pe forestier tot drept circa 8 km până pe culme.


 Cărările mă uimesc la fiecare tură pe care o fac prin munții Zarandului, cu păduri dese de fagi, cu văi și pâraie limpezi ce șușotesc printre pietre.




Zărim și iarba abia încolțită, timid răsărită de sub pătura de frunze uscate și o vreme în care adierea primăverii ne îmbia simțurile.


Foarte alunecos pe jos.












Let's go!

Ultimele zvâcniri ale iernii sunt cele câteva petece de zăpadă din vârful Zărandului, și vântul rece ce ne biciuie arareori așa cât să nu uităm de ea.

 După urcușul din pădure, un frumos peisaj de iarnă ne întâmpină aici sus în apropierea cabanei Debelagora, dar și un câine foarte bucuros de prezența noastră.


Ajungem sus la fosta Cabană Debelagora.

Frumoasa deschidere a poienii din fata cabanei Debelagora. Vremea la fel de cenușie cu mai multă ceață și continuă sa fie frig.

Mai ales ca prin munții Zărandului se poate ajunge în toate anotimpurile, aici ar putea fi locul ideal pentru cazare cel puțin pentru o noapte dacă ar exista confortul necesar, și chiar posibilitatea să se mănânce de la cabană. 

Cabana este situată în creasta munților Zărandului și amplasată la intersecția unor trasee turistice ce fac legătura între partea de sud și nord a munților Zărandului. 

 Plecăm la câteva minute (imediat ce ne-am regrupat) ca să nu răcim, urmând drumul de culme ( afară sunt cam -3 grade), avem iarnă în toată regula aici sus.


După ce mergem o bucată pe creasta principală,  marcaj bandă rosie, un alt drum o ia în dreapta marcaj cruce albastră.


Iată-ne pătrunși, în inima acestui minunat ținut!

Periodic ne regrupăm cu pauze scurte.













Noi coborâm pe un forestier la stânga către Lacul Tauț.

Odată părăsită creasta principală, pornim pe un drum forestier, unde adrenalina este la ea acasă.


O altă scurtă regrupare pe Valea Chilodia




Valea Chilodia


 Ajunși undeva în apropiere de Nadăș, la ieșirea dinspre Tauț, intrăm pe asfalt și drumul ne duce repede la lac.

 Ajungem la Lacul Tauț, aici facem o pauză pentru prânz și fiecare mâncăm la repezeală câte ceva. Simțeam deja că mă lăsau puterile ( încă nu am mâncat nimic) unii au mai ciugulit cate un baton sau un fruct pe la majoritatea opririlor.

Cât de frumos este să te întorci în același loc în care ai fost deja de mai multe ori. Bine, de data asta pe un nou traseu.

Întâlnim un lac încă înghețat.


 Se lăsa deja destul de rece așa că după câteva poze făcute ne grăbim să plecăm spre Nadăș unde o să ne oprim la un ceai cald. Până în sat avem doar asfalt.

Întoarcerea către Nadăș o facem pe DJ 708A, prin Valea Cesa, Șaua Conop, Valea Conopului, Conop.



 Magazinul sătesc din Nadăş la care ne-am oprit să cumpărăm câte un ceai fierbinte și dulciuri să normalizăm nivelul glicemiei și apoi încă 18 km pe DJ708A spre Conop


 De la ieșirea din sat intrăm iarăși pe un drum de pietriș prin valea Cesa, la început dezghețat și noroios, însă cum înaintăm și luăm altitudine este tot mai înghețat, pe alocuri și portiuni cu zăpadă- gheaţă.

 Ținem cursul văii în amonte spre Șaua Conopului pân'la o altitudine de 391 m.


 Ajunși în Șaua Conopului întâlnim și două indicatore ( cred că singurele pe care le-am remarcat de pe tot traseul), unul spre vf Capra (sat Ghioroc, 13-14 ore de mers pe jos), și celălalt indicator spre creasta principală, Vf. Debelagora și fosta cabană Debelagora...

 Șaua Conopului și finalul urcării - mai departe avem doar coborâre până în Conop.

 O ultimă (scurtă) regrupare, iar de aici cu toată viteza înainte până în Conop

 Am ajuns puțin după  ora 5 după-masă după un traseu de aprox 63 km care merită tot efortul pentru frumosul peisaj. Trebuie să recunosc că ne-a prins bine această dezmorțeală, un bun antrenament pentru turele ce  sper că vor urma. Mă așteptam ca lumea sa fie speriată de vremea rece sau să aibe un alt program, sub nici o formă să ne adunăm 26 !! 
Mulțumesc tuturor celor care au participat cât și celor ce ne urmăresc activitățile.
FILMUL



Traseul



Comentarii

  1. Salutare. Cat timp ati facut cu bicicletele? Si oare cat ar dura toata tura la picior?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Părerile dumneavoastră.

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort