Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

„Friends on the Bike” Indiferent unde mergi, acolo ești

Cum poate fi o tură pe biciclete “de poveste” și încă cum poate ajunge aceasta epică? Stați să vă spun.

Știm cu toții cât de grozav este mersul pe bicicletă: te face să te simți în formă fizică, îți limpezește capul și ameliorează stresul și te ajută să dormi mai profund. Te-ar putea ajuta chiar să trăiești mai mult... La invitația lui Mely punem bazele unei noi aventuri de grup exclusivă și privată „Paniova Tour”, ce presupune un tur de două zile cu bicicleta și o noapte la cort, în livada lui de pruni. Turul celor două zile de pedalat străbate unele dintre cele mai încântătoare zone rurale, oferind un circuit cu poveşti frumoase şi pasionale prin lunca Timișului și dealurile Banatului. Pentru cine nu știe, Paniova Tour este o plimbare unică și pitorească, mai exact o nouă etapă a unor evenimente mai vechi. Povestea de la ultima tură aici.

Atâta timp cât există un motiv, există o călătorie. 

Fiecare zi are o surpriză. Dar numai dacă ne așteptăm la asta, o putem vedea, auzi sau simți atunci când vine vorba de noi.

Dimineața ne pune înapoi pe bicicletele noastre, prin localități, la marginea drumului. Luăm în serios ziua de azi și pornim în șaua bicicletei la ora 9:00 de la pietrele Stonehage (parcul uzinei), pedalând lejer, voia bună fiind în permanență cu noi...

Ajungem foarte repede într-o păşune. Ca de obicei ne cam știm. Nu suntem mulți – așa, la o prima vedere. La o a doua vedere, însă, suntem suficienți cât să creăm un bulgăre - un bulgare care să o ia la vale și să producă o avalanșă.! De-a lungul anilor, am descoperit că turele în grup restrâns sunt din start o aventură fără stres chiar și în cele mai interesante destinații, iar nevoile fiecărei persoane sunt mai ușor de rezolvat. 

Mai întâi vom străbate traseul spre Lunca Timișului pe drumuri largi și liniștite. Când te afli în plină câmpie a Banatului, nici nu te aștepți să apară altfel de peisaje în fața ta. Atât drumul, cât și terenul mixt sunt opțiuni pe care le luăm în calcul la fiecare tură. Ciclismul pe șosea poate fi descurajator.

Sunt multe de admirat pe acest drum...

Timișoara și împrejurimile sunt pline de locuri naturale uimitoare și aventuri minunate în aer liber. 








Traseul devine tot mai pitoresc de-a lungul timișului, unde drumul se curbează și se îndoaie, cu vederi în continuă schimbare ale luncii. Alteori, vom merge pe drumuri din spate liniștite prin terenuri agricole ondulate, pajiști, refugii pentru animale sălbatice.




În teorie, terenul plat de pe zonele de câmpie ar fi trebuit să fie mai rapid, dar pedalăm ardelenește, în ritm de cicloturism, menținând grupul compact cu pauze pt. poze și admirarea frumuseților antropice și naturale!  Această parte minunată nu ar trebui să fie grăbită cu bicicleta.

Turma de oi care paște și rumegă pașnic tot ce întâlnește în cale. Câinii i-am întâlnit puțin mai devreme

Pedalarea de-a lungul Timișului ne va permite să descoperim multe lucruri frumoase ascunse. Trebuie doar sa te bucuri de peisaj și libertate. Mai totul este atât de aproape...

...cu vederi spectaculoase ale apei.

Ne-am oprit pe malul Timișului, perfect pentru un popas, precum și niște poze, în timp ce explorăm lunca cu bicicleta


Avem și zonă rurală, iar traficul nu a fost o problemă.

Legea spune că persoanele care merg cu bicicleta trebuie să circule cât mai aproape posibil de partea dreaptă a drumului, așadar mașinile vor avea loc suficient să te deăpșească.




 Vom face popasuri și opriri și vom opri ori de câte ori este nevoie  sau alte situații care impun oprirea. Nimeni nu vrea să fie epuizat înainte de a se termina Marele Tur cu bicicleta!


Urmăm acest drum, spre Topolovățul Mic. 







Vom admira casele locuite, mergând pe ulița principală a satului








Aici trebuia să traversăm podul peste Bega la Ictar-Budinț, un sat în comuna Topolovățu Mare, însă ne alegem doar cu o privire de la distanță spre această localitate pentru că nu există pod - am citit un articol local mai vechi că a fost dezafectat vechiul pod urmând ca în amonte să fie construit unul nou... Așadar, pornim spre Chizătău

Așa arăta podul înainte de al dezafecta

Nu putem sublinia suficient cât de important este acea oprire de hidratare, mai ales în zilele mai calde și însorite unde vei face plinul și te vei bucura de un moment liber de pe bicicletă... Niciunul dintre noi nu ar îndrăzni să o schimbe.


Canalul Timiș - Bega



După călătoria de dimineață și realimentarea cu apă de la Chizătău și berea de la Belinț, pentru următoarea parte a zilei noastre, ne vom îndrepta spre Babșa și Târgoviște până la Paniova. 



Bega


Puține lucruri în viață sunt mai plăcute decât pedalarea prin mediul rural într-o zi frumoasă. Intri intr-un ritm. Sentimentul este incredibil. 














Drum nepracticabil după ploi!

Partea lunga si grea a drumului către „Paniova”, am facut-o usor, în câteva ore. După atâtea ocolișuri, finalizăm pe dealurile pitoreşti ale Banatului

Din acest punct putem admira panorama satului dintre dealuri. Este o zonă pitorească, foarte liniștită, la fel ca toată zona deluroasă din împrejurimi. Una potrivită pentru excursii de weekend cu plecare din Timișoara.

După călătoria noastră prin locuri de o frumusețe rară, cu o natură atât de generoasă, gulașul a avut un rol puternic motivant. Cum privirile se abureau de plăcere, limbile plescăiau de poftă, stomacele se chirceau de foame. Imaginea asta este cea care m-a urmărit pe tot drumul până în Paniova. O cină în aerul "mai" răcoros al după-amiezii. 

Atmosfera din jurul mesei e una minunata, iar pentru asta trebuie să multumesc gazdelor (Mely și familiei) pentru tot. Toate astea ne-au convins că totul a meritat, că răsplata a fost însăși tura. Ca să nu mai spunem că gulașul (absolut senzațional, făcut cu măiestrie de Apostol Florin, care, din motive personale nu a făcut tura cu noi) 

…s-a făcut deja seară? Tre’ să ne ocupăm de corturi, ceea ce am și făcut. 

Cu burţile pline, repejor ne-am intrat în rutina: lenevim cu câte o bere în minunata livadă, după o zi deosebită în natură.

Toți, absolut toți am avut pe chipuri lumina aceea a satisfacției, a împlinirii, a stării de bine, chiar dcă nu se vede. Cu întrebări și îndoieli dar și curiozități și neliniști, toți, sunt convins, vor ține minte Tura asta. Extraordinar !

După o zi plină de distracție pe trasee, avem acel final pe care ni l-am dorit, încheind ziua aciuați pe lână focul de tabără în compania celuilalt. Focul este făcut pentru a ține tânțarii la distanță și pentru poveștile spuse de fiecare în parte

Este acel moment al serii între prieteni fără nici un fel de grijă! Distracția s-a intensificat, stelele s-au înmulțit (am văzut și Carul Mare, pe ală mic cred că era prea mic de nu-l vedeam :))) ) Am râs, am stat la foc și am băut, am povestit ture de bicle, totul ca a doua zi să o luăm de la capăt.

Abia pe la miezul nopții ne-a împins oboseala spre corturi, în sacii de dormit, ascultând trăirea pădurii. 

Trece o zi veche, vine o zi nouă. Nu știu exact cate ore de somn am avut, dar au fost dulci și calde, în sacul de dormit. Strângem corturile, ne bem cafeaua, luăm și micul dejun, și pe la ora 10 suntem deja echipați și plecați pe un nou traseu spre Timișoara - cum altfel decât asaltați de nerăbdări și emoții. 

Continuăm pe strada principală până la ieșirea din localitate și intrăm pe drumul județean DJ609A. 

Privire în spate. Zona în care se află satul este una a cărei frumusețe m-a surprins încă de la prima tură. 

Aici părăsim drumul județean. Continuarea se face către o zonă de pășune de pe dealurile Banatului.

La început avem un drum pietruit

Mergând tot înainte începem să urcăm pe drumul înierbat .

Ajungem foarte repede într-o păşune. Aici, câmpurile nu mai sunt atât de plate, ci devin ușor deluroase.

Trecem de staul şi urmăm drumul în susul pajiştei 




Ajungem foarte repede în Lucareț de unde începem o urcare pe asfalt către stânga urmată de o coborâre foarte faină către Topolovătul Mare 

Ne luăm timp pentru a ne bucura de peisajul înconjurător şi de liniştea naturii. Aici începem coborârea.  

După o coborâre rapidă, schimbăm direcția de mers și ne îndreptăm spre vest, apoi spre nord-vest și ajungem la Cralovăț pe un drum proaspăt asfaltat

Indicator în lucru!

Ne lăsăm ghidați de un drum foarte frumos 

Înainte de a ajunge în micul sat dintre dealuri, ai parte de un peisaj „romantic” sau mai degrabă nostalgic cu ruine de la fosta zootehnie.


Cralovăț -  zona are un farmec deosebit, este o atmosferă rurală tipic bănățeană.


Era o zi vântoasă. Din Cralovăț continuăm drumul de pământ spre stânga ce urcă susținut pentru câteva sute de metri, apoi după o coboâre rapidă ajungem în Petrovaselo 

Păstrăm terenurile agricole ale localnicilor.

Drumul care ne conduce în Petrovaselo




Din centrul localității trecem pe lângă o biserică și o luăm la dreapta pe strada ce urcă spre dealurile cu vie ce se află în jurul satului Petrovaselo.

La ieșirea din localitate, o luăm pe drumul din stânga ce urcă ușor pe lângă  câțiva stâlpi de electricitate.

Vom admira Cramele Petro-Vaselo de la distanță!  Crama este complet subterană și se află în satul Petrovaselo, la o aruncătură de băț de Cramele Recaș, spre care ne îndreptăm. 

Priveliște frumoasă către Petrovaselo. Podgoriile sunt separate de alte culturi și sunt protejate, în unele părţi, de parcelele de pădure creând, astfel, un microclimat în care condiţiile meteorologice favorizează viticultura..


Pe dealurile Petrovaselo Timiş.

Urmăm acest drum agricol care coboară uşor la început, ulterior urcă, panta devenind mai accentuată.



Ajungem și în viile Recașului




Viile Recașului



Ne lăsăm ghidați de asfaltul dintre vii, care ne duce pțnă la Lacul de acumulare Ianova


Mergem drept înainte, lăsând în stânga Crama Recaș ce se bucură de un foarte mare renume și succes. Este una dintre cele mai importante crame din România și cea mai mare din vestul țării. 

Oprim aici pentru a ne alimenta cu apă, apoi mai putin si ajungem la lacul Ianova.

Lacul de acumulare Ianova. Sunt o mulțime de trasee care au mai multe finalizări, fie ca vrei mai mult asfalt fie ca vrei sa continui pe offroad, pe care îl poți face și tu daca esti din zonă.

După cum se vede am avut cu mine și ceva bagaj - nu a fost tocmai ușor să țin pasul cu cei care nu aveau nimic, bagaju lor fiind dus cu mașina. Aveam cortul, sacul de dormit, salteaua si toate cele necesare  unei campări la cort.

Lacul de la Ianova care îmi trezește multe amintiri frumoase


Ne punem pentru câteva minute la adăpost.




Ajungem în Ianova unde vom face un popas


Ne place să mergem împreună cu bicicletele pentru că ne cunoaștem nebunile celuilalt.


Pe tot parcursul traseului, natura ne-a fost alături, aproape de cărările străbătute, și e frumos ca e așa! O furtună de culori.

Visele ne fac ceea ce suntem. Desfășurat într-un weekend în sistem circuit cu plecare din Parcul Uzinei, turul se termină prin pădurea Verde. De aici a mai fost doar o aruncătură de băț până acasăMulțumesc, naturii, traseului, și bineînțeles lui Mely și familiei pentru organizare. Paniova Tour, devine o traditie...! Cine nu a fost într-o astfel de tură, încă nu s-a descoperit pe deplin, iar cine a fost, a deschis o nouă dimensiune a simțurilor! Iată așadar aceasta este povestea unui weekend perfect, alături de prieteni, o plimbare unică și pitorească care se întinde pe 133 kilometri, evaluată de la ușoară la moderată pe drumuri de pământ (off-road) foarte accesibile și asfalt cu circulație redusă. Am povestit emoția unui loc, și povestea unui tur frumos care te face să îți fie DOR să te întorci cu plăcere sau să CĂLĂTOREȘTI în alte locuri, la fel speciale. Fotografiile vorbesc de la sine, totul este superb, pur și simplu merită parcurs acest traseu: acum sau mai târziu, nu ratați ocazia! Este foarte aproape.

Cele câteva poze preluate de la Roby, au complectat albumul.

  

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cleantul Ilovei

Pe poteci inzapezite spre Varfurile, Babei si Boldoveni