Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Bucla din Gurahonț

 Pe unde mai plecăm? Ce mai vizităm? Se poate să nu fie prea departe? Sigur că da. Unele din ele sunt mai aproape decât crezi. Aflat la aproximativ 150 de km de Timișoara, în jud. Arad, Gurahonț e un loc în care poți avea parte de o serie de activități interesante pe care le poți face fie singur/ă, fie împreună cu prietenii sau cei dragi, având o mulțime de trasee montane. In fiecare an reușim să descoperim ceva nou, să facem poze mai frumoase. Hai să vezi mai exact despre ce e vorba! Traseul pleacă din Gurahonț pe ruta Zimbru - Brusturescu - Avram Iancu - Vârfurile și se încheie prin Lunca Crișului Alb (cca. 50 km)O alternativă tare faină de vreme urâtă, dar pregătiți pentru situații imprevizibile



De aici, adică de la intersecţia DJ 708 cu DN 79A a început aventura noastră. La ieșire din localitate am virat stânga, am traversat podul peste Crișul Alb, apoi am urmat semnele către localitatea Zimbru.

Cursurile de apa care strabat aceasta zona sunt: raul Crisul Alb, Valea Zimbrului (afluent al Crisului Alb - strabate comuna pe aprozimativ 12 km) cu afluentii: Valea Raiului, Valea Mare, Valea Zimbrut si Valea Lusti.


Am trecut podul și am văzut pe drum indicatorul către Zimbru 


Plecaţi întotdeauna în grup, de data asta șapte, am pornit cu asalt în traseu spre principala țintă a zilei pe drumul comunal 38. Ne unește pofta de aventură, de a descoperi locuri încă neumblate...



Trafic lejer pe DJ-uri, locul de relaxare și distracție






În scurt timp am ajuns la cuptorul de topit fierul din satul Zimbru datat de la mijlocul secolului al XIX-lea, apoi am traversat satul Brusturescu și ne-am afundat în sălbăticie, printre copaci plini de vegetație









Ca meniul să fie complet, am avut parte chiar si de puțin push-bike. Am continuat să parcurgem drumul prin pădurea verde și frumos luminată, bucurându-ne de liniște și de aerul proaspăt de dimineață.

Mirosea a iarbă proaspătă iar liniștea era profundă. Mereu descoperim locuri  noi de văzut în zonă.

Toată natura revine la viață, totul este verde intens iar peste tot, fiecare gard, crâng sau albie de râu leneș de câmpie, toate sunt pline de fel de fel de flori. Admirăm natura din mers, gândindu-ne că nu vom găsi un peisaj la fel de frumos.

Când bați câmpii... se lasă cu surprize






Pentru că am mers destul până aici, hidratarea e importantă

După ce am făcut o pauză de hidratare la magazinul satului din Avram Iancu am plecat spre Vârfurile cu senzația aceea ce continuă de dureri de genunchi, dar astea sunt deja detalii. 


Împrospătați și cu forțe proaspete am pornit din nou la drum spre următoarea oprire. Cu greu ne-am dat și noi duși, dar trebuia s-o facem pentru că, alte locuri așteptau să fie explorate.


Vremea a fost de vis, caldă, cu temperaturi foarte bune de pedalat.

O mare întinsă de verde, iar soarele s-a jucat în nori toată ziua.

Am oprit iar, furați de frumusețea peisajului și-a munților Bihorului. Zărim câteva vârfuri de la stanga spre dreapta: Dealul Mare, Dobrinu, Tomnaticului, iar în spatele acestor vârfuri se găseste Curcubata Mare și Curcubata Mică.

Dacă te încumeți să faci traseul acesta, Vârfurile ar fi punctul cel mai îndepărtat al călătoriei, după care vei fi doar în coborâre până în Gurahonț. Ocazional mai sunt porțiuni drepte, sau chiar urcări scurte, dar trendul general este clar la vale. 



Ei bine, din Vârfurile ne-am întors la Gurahonț prin Lunca Crisțului Alb. Un loc în care te simți de-a dreptul răsfățat.


Peisajul specific de luncă, având ca element principal Râul Crișul Alb. …un loc în care poți petrece o zi fără să te plictisești.

Despre Vale nu-ți mai spun decât că trebuie s-o vezi cu ochii tăi! E înconjurată de munți și acompaniată de râul Crișul Alb, care curge spre Gurahonț și de o linie de tren..

Cred cu tărie că primăvara nu există vreun alt loc mai frumos, mai ofertant și mai fascinant.



Pozele de mai sus a prezentat perfect atmosfera zilei de sâmbătă, petrecută în șa. Am dat din padele și am explorat frumusețea naturii, asfalt, off-road, pe parcursul a 50 km de pedalat, pe care îl străbați prin sate, prin pădure, și prin lunca râului Crișul Alb revenind acolo unde am început! Am plecat la ora 9:30 și ne-am întors pe la ora 15, timp în care te desprinzi de tot ce înseamnă zgomotul de oraș.😜 Locuri frumoase, unele din ele cunoscute care continuă să ne atragă ca un magnet, altele mai puțin știute, însă toate atrăgătoare în perioada aceasta, când ne dorim cu toții să petrecem cât mai mult timp în natură. Traseul poate fi parcurs fără probleme și în sens invers. Pentru că ne era tare foame la finalul zilei, am decis să oprim într-un loc cunoscut din Gurahonț și să păcălim foamea cu o ciorbă.

O zi splendidă de" biciclit" și vreme blândă de început de mai, se încheie acum după o jumătate de zi cu bere și vișli! Am socializat , ne-am bucurat de o mâncare gustoasă, apoi ne-am continuat drumul spre Casă. Chiar dacă am avut mai mult asfalt, ne-am bucurat de natură și tot ceea ne ce poate oferi ea.

În apropiere se află și parcul dendrologic “Arboretumul Sylva” - asezat pe malul stang al Crisului Alb in localitatea, despre care am auzit numai cuvinte de laudă. Noi n-am mai ajuns, însă tu pune-o pe listă. Parcul este traversat de Valea Hontisorului, și cuprinde specii de arbori si arbusti adusi de pe tot globul pamantesc, și are o suprafata de 12,8 ha.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cleantul Ilovei

Pe poteci inzapezite spre Varfurile, Babei si Boldoveni