Pe nişte chiceri şi pe lângă - zonă de poveste devenită realitate.
Pornim la drum prin locuri sălbatice cu codrii adânci și poieni înmiresmate din zona nordică a Parcului Națiomal Cheile Nerei - Beușnița pe unde încă nu am mai fost. Un traseu care are de toate: urcări și coborâri provocatoare, drumuri bătute sau poteci pierdute prin păduri, dar și poieni scăldate în soare. Nu intenţionam să ajungem aici... făcând acest traseu. Aveam planuri către vârful Zănoaga și Sturu - urcare fie din Poiana Mărului (Munții Țarcu) fie dispre Marga. Cum acest lucru nu s-a concretizat m-am reorientat spre locuri noi. Plecând de la acest fapt şi conştient, doream doar trasee pe care sigur nu am mai fost, și pentru că la drum e bine să pleci informat, am adunat toate informaţiile necesare parcurgerii acestui circuit.
Deşi nu am beneficiat de prea multe informații, până la urmă, mi-am demonstrat încă o dată, că nu trebuie să fii mare sau cunoscut, trebuie să vrei, să poţi şi să îţi doreşti să faci ceva, cu adevărat frumos. Le multumesc celor care m-au însoțit pentru că împreună am reușit să parcurgem un circuit frumos.
Nu foarte promovat şi nici foarte cunoscut de turişti, traseul este unul frumos de-a dreptul şi conduce din extremitatea sudică a orașului Anina, către lacul de acumulare Gura Golumbului din Cheile Minişului, prin minunatele poieni, presărate cu sălașe, stâne și mici livezi mărginite de abrupturi împădurite parţial cu fag şi brad. Urcarea dinspre Crivina către Vârful Leordiș și până la Cheile Minișului, din apropierea acumulării Gura Golumbului, a fost o experientă foarte frumoasă și bineînțeles pe placul meu.
Se poate pleca fie din Steierdorf - Crivina (prin poiana lui Marcu - poiana Flori), fie din Cheile Minişului (Cabana Cerbul – de lângă barajul acumulării Gura Golumbului). Recomand parcurgerea acestui traseu dinspre Steierdorf - Crivina spre Gura Golumbului, aşa cum și noi l-am făcut, întrucât dinspre Cheile Minişului (Cabana Cerbul) drumul prezintă un tronson sălbăticit, foarte abrupt și nedefinit, unde te poţi lesne rătăci. A... și să nu uit, musai GPS. Fie că se pleacă din Crivina, fie din Cheile Minişului. Traseul străbate şi te poartă printr-o succesiune de poieni (Plopa, Marcu, Flori, Scocu, Liciovacea), cu doline, văi seci, stâne şi sălaşe, mărginite de culmi împădurite sau abrupturi golaşe.
Un loc deosebit și mai puțin cunoscut.
La drum spre înălțimi pornești fie dintr-un mare dor, fie dintr-o curiozitate.
Steierdorf spre Poiana Plopa
Ruinele fostei colonii Crivina
Ne-am afundat în pădure din zona Crivinei, traseul neavând la început o dificultate deosebită. Peisajul înconjurător in culorile unei zile însorite de primăvară, merită oricând să fie contemplat.
Pădurea e un imperiu al frumosului care ademeneste pe oricine. Misterul pădurii e între încântare și tulburare... mereu își schimbă culorile, mereu se aud alte sunete.
După acest destul de lejer drum prin pădure, ajungem în Poiana Flori.
Indicator pre Poiana Flori. In continuare după plecarea din poiană, drumul a devenit mai dificil, fiind presărata cu numeroase obstacole ( arbori răsturnaţi sau bolovani etc.)
Culmile vălurite ale munţilor Aninei din vârful Leordiş.
Ajungem conform GPS-ului intr-un loc minunat, mai aproape de cer.
Coborâm din vârful Leordiș, prin Leordă. Bucuria de a merge aşa la intuiţie şi de a te lăsa la voia GPS-ului e că am ajuns să străbat locuri mai ascunse dar cu peisaje foarte frumoase.
Coborâm prin pădure cu porțiuni abrupte până într-o vale, unde dăm de un drum principal cu marcaj (triunghi rosu), Cotim spre stânga pe el...
Ajungem la o bifurcație de drum unde intâlnim și un indicator spre varful Leordiș... în sens opus direcției din care noi veneam.
Aici cotim la dreapta, iar indicatorul era orientat pe drumul din stânga.
Continuam mai pe bicicletă, mai pe lângă, pe un terasament de la o fosta cale ferata. Acum prin păduri mai pot fi întrezărite numai urmele sale.
După căteva momente de derută, generată de faptul că o parte din terasamentul vechii cai ferate era surpat, călătoria a fost totusi reluată. Terenul devine şi mai accidentat şi mai înclinat, aşa că îi dăm în sus, reuşind să traversăm mormanul de bolovani.
Ajungem la un sălaş, iar mai departe, până către valea Minişului, traseul a redevenit uşor de parcurs, el strecurându-se prin vale pe un drum de căruţă.
Asezare pastoresca unde se adaposesc oile si ciobanii (stână)
Cabană privată pe malul drept al Acumulării Gura Golumbului (750 m lungime!), singurul lac de acumulare construit pentru a alimenta cu apă o termocentrală, şi nu o hidrocentrală.
Frumoasa cascadă Cârşa, vizibilă de la asfalt.
Un loc la răscruce pentru numeroasele poteci şi drumuri ce străbat parcul naţional. Căi de plecare în direcţii diverse, inclusiv spre cel mai înalt vârf din aria protejată din Munţii Aninei – Vf. Leordiş (1.160 m), chiar dacă aici nu e trecut.
Interesant, frumos, și atractiv acest traseu.
Adică, vreo 51 de km și o diferență de 1129 m, făcuți cu drag și voioșie, pe bicicletă sau la pas, pe jos prin păduri sau pe terasamentul liniei de tren. Si ca o concluzie: cam aceasta ar fi ideea mea despre un weekend reușit la munte, multă liniște, vreme bună și acel ceva ce te face să-ți faci calcule pentru o nouă ieșire cu prietenii.
Pe final, vă las cu traseul unui user.
Steierdorf - Crivina - Poiana lui Marcu - Poiana Flori - Vârful Leordișului - Poiana Scocu - Poiana Liciovacea - Lacul Golumbu - Cheile Minișului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Părerile dumneavoastră.