Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Varful Leordis, Lacul Golumbu si Cheile Minisului

Pe nişte chiceri şi pe lângă - zonă de poveste devenită realitate.

Pornim la drum prin locuri sălbatice cu codrii adânci și poieni înmiresmate din zona nordică a Parcului Națiomal Cheile Nerei - Beușnița pe unde încă nu am mai fost. Un traseu care are de toate: urcări și coborâri provocatoare, drumuri bătute sau poteci pierdute prin păduri, dar și poieni scăldate în soare. Nu intenţionam să ajungem aici... făcând acest traseu. Aveam planuri către vârful Zănoaga și Sturu - urcare fie din Poiana Mărului (Munții Țarcu) fie dispre Marga. Cum acest lucru nu s-a concretizat m-am reorientat spre locuri noi. Plecând de la acest fapt şi conştient, doream doar trasee pe care sigur nu am mai fost, și pentru că la drum e bine să pleci informat, am adunat toate informaţiile necesare parcurgerii acestui circuit.
Deşi nu am beneficiat de prea multe informații, până la urmă, mi-am demonstrat încă o dată, că nu trebuie să fii mare sau cunoscut, trebuie să vrei, să poţi şi să îţi doreşti să faci ceva, cu adevărat frumos. Le multumesc celor care m-au însoțit pentru că împreună am reușit să parcurgem un circuit frumos. 
Nu foarte promovat şi nici foarte cunoscut de turişti, traseul este unul frumos de-a dreptul şi conduce din extremitatea sudică a orașului Anina, către lacul de acumulare Gura Golumbului din Cheile Minişului, prin minunatele poieni, presărate cu sălașe, stâne și mici livezi mărginite de abrupturi împădurite parţial cu fag şi brad. Urcarea dinspre Crivina către Vârful Leordiș și până la Cheile Minișului, din apropierea acumulării Gura Golumbului, a fost o experientă foarte frumoasă și bineînțeles pe placul meu. 
Se poate pleca fie din Steierdorf - Crivina (prin poiana lui Marcu - poiana Flori), fie din Cheile Minişului (Cabana Cerbul – de lângă barajul acumulării Gura Golumbului). Recomand parcurgerea acestui traseu dinspre Steierdorf - Crivina spre Gura Golumbului, aşa cum și noi l-am făcut, întrucât dinspre Cheile Minişului (Cabana Cerbul) drumul prezintă un tronson sălbăticit, foarte abrupt și nedefinit, unde te poţi lesne rătăci. A... și să nu uit, musai GPS. Fie că se pleacă din Crivina, fie din Cheile Minişului. Traseul străbate şi te poartă printr-o succesiune de poieni (Plopa, Marcu, Flori, Scocu, Liciovacea), cu doline, văi seci, stâne şi sălaşe, mărginite de culmi împădurite sau abrupturi golaşe.

Un loc deosebit și mai puțin cunoscut.
La drum spre înălțimi pornești fie dintr-un mare dor, fie dintr-o curiozitate.
Întâlnirea cu munții
Steierdorf 
Steierdorf spre Poiana Plopa

Crivina

Ruinele fostei colonii Crivina
Ne-am afundat în pădure din zona Crivinei, traseul neavând la început o dificultate deosebită. Peisajul înconjurător in culorile unei zile însorite de primăvară, merită oricând să fie contemplat.




Pădurea e un imperiu al frumosului care ademeneste pe oricine. Misterul pădurii e între încântare și tulburare... mereu își schimbă culorile, mereu se aud alte sunete.












După acest destul de lejer drum prin pădure, ajungem în Poiana Flori.
Poiana Flori

Puț cu apă


Indicator pre Poiana Flori. In continuare după plecarea din poiană, drumul a devenit mai dificil, fiind presărata cu numeroase obstacole ( arbori răsturnaţi sau bolovani  etc.)
Flori în Poiana Flori
Culmile vălurite ale munţilor Aninei din vârful Leordiş.

Ajungem conform GPS-ului intr-un loc minunat, mai aproape de cer.
Coborâm din vârful Leordiș, prin Leordă. Bucuria de a merge aşa la intuiţie şi de a te lăsa la voia GPS-ului e că am ajuns să străbat locuri mai ascunse dar cu peisaje foarte frumoase.
Coborâm prin pădure cu porțiuni abrupte până într-o vale, unde dăm de un drum principal cu marcaj (triunghi rosu), Cotim spre stânga pe el...

Ajungem la o bifurcație de drum unde intâlnim și un indicator spre varful Leordiș... în sens opus direcției din care noi veneam.
Aici cotim la dreapta, iar indicatorul era orientat pe drumul din stânga.
Continuam mai pe bicicletă, mai pe lângă, pe un terasament de la o fosta cale ferata. Acum prin păduri mai pot fi întrezărite numai urmele sale.




Piatra Columb

După căteva momente de derută, generată de faptul că o parte din terasamentul vechii cai ferate era surpat, călătoria a fost totusi reluată. Terenul devine şi mai accidentat şi mai înclinat, aşa că îi dăm în sus, reuşind să traversăm mormanul de bolovani.

Ajungem la un sălaş, iar mai departe, până către valea Minişului, traseul a redevenit uşor de parcurs, el strecurându-se prin vale pe un drum de căruţă.  

Sălaș
Narcise
Sălaș
Sălaș
Asezare pastoresca unde se adaposesc oile si ciobanii (stână)
Poiana Scocu
Poiana Liciovacea

Cantonul Forestier

Cabana Cerbu
Valea Minisilui
Cabană privată pe malul drept al Acumulării Gura Golumbului (750 m lungime!), singurul lac de acumulare construit pentru a alimenta cu apă o termocentrală, şi nu o hidrocentrală.
Frumoasa cascadă Cârşa, vizibilă de la asfalt.
Un loc la răscruce pentru numeroasele poteci şi drumuri ce străbat parcul naţional. Căi de plecare în direcţii diverse, inclusiv spre cel mai înalt vârf din aria protejată din Munţii Aninei – Vf. Leordiş (1.160 m), chiar dacă aici nu e trecut.
Anina
Interesant, frumos, și atractiv acest traseu. 
Adică, vreo 51 de km și o diferență de 1129 m, făcuți cu drag și voioșie, pe bicicletă sau la pas, pe jos prin păduri sau pe terasamentul liniei de tren. Si ca o concluzie: cam aceasta ar fi ideea mea despre un weekend reușit la munte, multă liniște, vreme bună și acel ceva ce te face să-ți faci calcule pentru o nouă ieșire cu prietenii.
Pe final, vă las cu traseul unui user.

 Steierdorf - Crivina - Poiana lui Marcu - Poiana Flori - Vârful Leordișului - Poiana Scocu - Poiana Liciovacea - Lacul Golumbu - Cheile Minișului.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort