Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Vacanta de vara

 Știm ce o să facem în vara asta


Dacă tot e perioada concediilor și vremea e bună, ne-am gândit că merităm și noi o mică mică pauză de la agitația zilnică. Așa că știm ce vrem. Mai mult decât oricând, simțim nevoia să plecăm în vacanță! Poate anul acesta nu va fi vacanța pe care ne-am planificat-o, dar undeva trebuie, totuși, să mergi, măcar pentru sănătatea psihică. După o perioadă plină de restricţii de călătorie (din cauza pandemiei), turismul se întoarce treptat la normal? Parcă ne-am trezit dintr-un somn mai lung și tot ce vrem acum e să avem spațiu. Spațiu deschis. Aer. Vrem să simțim din nou vibrația.


Vacanta de vară - o așteptăm cu nerăbdare. Așadar, unde mergem? La mare, la munte, rămânem acasă? Odată ce temperaturile urcă, cele mai căutate destinații sunt cele din care, implicit, nu lipsește un strop de mare. Să stăm pe plajă și să simțim briza mării, nisipul sub picioarele goale. Să ne aruncăm în apa sărată a mării. Măcar pentru câteva zile. De puține ori mi se întâmplă să merg într-un loc care să mi se pară că poate fi pe placul aproape oricui, iar La Mare este un astfel de loc. Cu provocările din ultimul an, privind această pandemie, tot mai mulți au ales litoralul românesc, iar asta înseamnă multă aglomerație. Și noi am preferat să mergem la plajă în țară, în principal la Marea Neagră. Indiferent de destinație, nu mai contează. Contează ce simți. Vacanța poate fi relaxantă și amuzantă în același timp, dar te scoate din zona de confort. Si e un lucru bun. Deși este în plin sezon, aș fi preferat perioadele mai liniștite pentru a merge la mare. Întotdeauna deschiderea și închiderea sezonului sunt convenabile, din punct de vedere al prețurilor și nu numai. În iunie și în septembrie este mai puțină lume, ai loc peste tot, și cheltuielile sunt mult reduse - cazarea și mâncarea sunt la prețuri rezonabile. 

 
Plecarea de acasă te scoate din zona de confort. Un bagaj general la mare nu ar trebui să conțină foarte multe. În funcție de cazarea pe care o alegem ne putem face o idee și despre ce va urma să punem în bagaj: noi vom sta la hotel deci, câteva tricouri, pantaloni scurți, lenjerie intimă, costum de baie, șosete, o geacă subțire de ploaie, măcar un pulover pentru serile mai răcoroase, o pereche de sandale, șlapi, și ceva de mâncare și lichide pe drum e suficient. De asemenea ar trebui să avem un spray pentru țânțari, cremă de plajă cu factor de protecție mai mare (de la 30 în sus), paracetamol și alte medicamente pe care fiecare le considerăm utile. Am mai luat cu noi și alte accesorii pe care le consideram folositoare, precum lanternă, acumulatoare pentru telefoanele mobile, laptop și un cuțit, primus si un filtru de cafea. Rămâne doar să le înghesui în rucsac și să plecăm. Să nu îmi uit ochelarii de soare și prosopul de plajă! 

În sfârșit ajungi în tren și te așezi pe locul tău.

Dintr-o dată se face liniște și visezi cu ochii deschiși. Vezi apa mării de culoarea turcoazului, nisipul auriu. O terasă drăguță cu muzică ambientală în surdină, înconjurată de o oază de flori și verdeață.
 
Distanta dintre Constanța și Mangalia, trenul merge la viteza melcului turbat, unde mai pierdem încă destul timp, dar încet încet ne apropiem
 


După ceva vreme, mai exact după 15 ore, am ajuns la mare și e soare dar...nu pentru mult timp.
 
Încet încet s-a înnorat ⛅ dar cald.
 
Nici nu știu cum să încep povestea asta, mereu mă emoționează când mi-o amintesc. Ne uitam la copiii noștri și ne dăm seama că viața merge mai repede decât ne-am aștepta, că cei mici au crescut văzând cu ochii, că au cu fiecare zi alte și alte nevoi. Noi, ca părinți, suntem însă o parte constantă în viața lor și învățam în fiecare zi să ne adaptăm. Perioada vacanței este o perioadă potrivită pentru a petrece timpul alături de familie și de cei dragi nouă. 
 
Ne bucurăm de vacanță, de momentele frumoase petrecute împreună. În prima zi a fost așa! „Pe noi nu ne mai interesează prognozele” Nu de alta, dar abia ce am revenit! Pană la urmă marea noastră este tot aici. Și ei ii este dor de noi la fel cum ne este și nouă de ea. Marea este frumoasă indiferent că se numește Neagră, Rosie sau Egee. Starea noastră de spirit este ceea ce contează.
 
Nu ne lăsăm la voia vremii de afară, ci o folosim în favoarea noastră :)) Mai sunt și alte zile, deci soarele răsare mereu (undeva, cel puțin) și stă acolo, îl poți vedea și mai târziu










În revărsatul zorilor. Răsăritul e cu adevarăt spectaculos, astfel că, la 5.30 dimineața după ce m-am asigurat că am luat tot ce aveam nevoie de plajă, am pornit la drum, deși soarele nici nu scosese capul încă.
 
Plaja unde ne vom petrece în mare timpul.
 
Încet, încet, se crapă de zi.
 
Dimineața după o noapte în care marea era învolburată..., arăta așa.
 
Cu privirea spre răsărit. Din aceea direcție ar trebui sa răsară soarele.
 



 
Marea Neagra e Marea Neagra. La fel de frumoasa, la fel de nerăbdatoare să te primească pe plajele ei bordurate cu spuma de valuri 

O dimineață imprevizibilă într-un peisaj uimitor completat de zgomotul valurilor înspumate ale marii care încă nu știm ce aduce. 
 

Răsărit, nori, vânt și liniștea valurilor. Totul începuse a se deștepta sub întâile raze ale zilei. Soarele blând al dimineții cuprinde natura adormită cu brațele sale luminoase.
 
Asteptând soarele! Un bun mod de a te relaxa 

Momentul cel mai impresionant al zilei este, fără doar și poate, apusul.

Soarele încă strălucea la apus într-un cerc perfect de foc. Fie că preferi apusul, fie că preferi răsăritul, oferă-le doar șansa de a te surprinde cu ochii larg deschiși și recunoscători. 
 





La terasa unde am am mâncat, chit că nu ne era așa foame. Până și aici toata lumea vorbește tare, se înghesuie la cozi și se uită urât la tine că li se pare că te bagi în față 🙂 Ciorbă de văcuță primul fel, apoi creveti Roxana, și piept de pui la grătar eu, totul la 90 de lei. Poate am mai spus că am mâncat foarte ieftin și foarte bun în această zonă, prin comparație cu alte locuri...

Dacă ziua turiștii merg la plajă, începând de seara și până la miezul nopții terasele, restaurantele și cluburile sunt pline. Petreceri efervescente și concerte sunt organizate în fiecare seară.
 

Dimineața era măreață și ne vestea o adevărată zi de vară.
 
„Lunile calde de vară promit mai multe experiențe trăite sub cerul liber decât în orice altă perioadă din an”.
 
Răsăriturile sunt mai intense, mai vibrante, mai electrice. Culorile sunt mai greu de ținut în frâu decât cele de la apus. În plus, dacă avem noroc și de câțiva norișori, aceștia vor adăuga nuanțe de roșu și portocaliu irizant, care vor fi și ele mai electrice. Cum să nu iubești asemenea momente?!

Deși mereu simt că aș mai dormi puțin, diminețile sunt de departe momentele mele favorite ale zilei. Sunt cele mai vii, deși, culmea, sunt cele mai tăcute. Pentru că majoritatea nu sunt pe plaja, poate mai dorm, iar asta nu înseamnă decât că noi, cei treji, avem parte de mai multă magie.


Cele mai fericite picioare sunt mereu pe munte, dar au ajuns și la mare!
 

Este foarte cald și tot ce poți să faci este să sari direct în apa limpede și albastră. 

„vânt, valuri și soare” 🙂 Hmm... sună bine! Stropii de apă care îți sar pe față. Le simți gustul sărat. Ce este  mai fain  decât o bălăceală în valurile înspumate?
 

De-li-cios! Tot ce este bun, este și fragil!   Keep that in mind and act before it's to late...
 
Serile în care nu-ți vine a merge la somn de teamă că soarele tot nu și-a terminat povestea. Sunt momentele în care te uiți fugar pe pozele făcute în timpul zilei și, de multe ori, îți dai seama că deși în zori păreai a fi stăpânul poveștii, cumva, în timpul zilei, firul narativ ți-a scăpat prea mult printre degete. 

Și, uite așa, am ajuns la o degustare de tărie. Totuși, pentru mine degustarea nu a fost despre băutură, ci despre o seară absolut minunată la care ne-am întins până după miezul nopții. Cea mai bună dovadă a faptului că orice zi, fie ea și mai urâtă, se poate termina într-un mod incredibil de frumos.
 
Poate nu ne vom aminti denumirea locului sau cum se numea hotelul unde ne-am cazat, dar cu siguranță ne vom aminti de priveliștea superba de la balcon, de sunetul pasarelelor în noapte.

Începem o nouă zi
 
Un cadru perfect al diminetii. 

Astăzi e luni și nouă nu ne pasă! În acest moment suntem în vacanță la mare. Soarele blând al dimineții cuprinde natura adormită cu brațele sale luminoase și în această dimineață. Like cine simte în vacanță. 



Soarele strălucește din ce în ce mai tare!
 
Păsări de mare cu aripile lungi și ascuțite care zboară la suprafața apei pentru a prinde pește. Datorită aripilor lungi şi ascuţite, pescăruşii sunt zburători excelenţi, având un zbor elegant, cu plutiri în aer de lungă durată; ei pot folosi de minune cureţii ascendenţi de deasupra întinderilor marine.

Frecvent sunt văzuţi dimineata, eventual seara, pe plajele marine, în căutare de resturi.

Cormoranul, o pasăre comună o zăream zilnic făcând scufundări. Se hrănesc cu peşti, prinşi la suprafaţa apei, înoată bine şi se pot odihni pe apă.
 


Sub acțiunea razelor organismul nostru produce prețioasa Vitamina D, ce are multiple beneficii pentru sănătate.
 

Trebuie să ne mai răcorim din când în când. Marea e caldă cu noi, am incercat-o. Plutesti la suprafata cu fata spre cer. Si el tot albastru. Nu ii mai auzi pe cei din jurul tau care se balacesc sau strigă de la mal. Asa e in vacanta.
 
Momentele în care razele de soare, nisipul fin și liniștea pe care marea o șoptește își dau întâlnire de îndată ce ai pus piciorul pe plajă sunt nelipsite din planul călătoriilor de vară.
 
Unde ne bem cafeaua azi? După o zi de plajă, după limonadă, după înot, după nisip, după frappe, ne punem pe treabă 🙂?
 
O acțiune care trebuie realizată în mod repetat în fiecare zi.
 
Cafea...restul vine de la sine 😉


 Nebun după culoare fără limite. Nu o spun eu, o spune știința și o dovedesc aceste cadre, surprinse la ora 6 dimineata.

Momentul în care nu regreți că ai ales să nu mai amâni alarma ceasului deșteptător. Răsăritul oferă, de cele mai multe ori, un spectacol coloristic mult mai intens decât apusul

Pescăruşi la Marea Neagră


În plin sezon estival e liniste și frumos doar dimineața, pană pe la7:30 - 8. Gândiți-vă cum arăta acest loc după această oră... 


Cam așa... Plajele supra-aglomerate de nu aveai loc să arunci un ac și deloc liniștite, mult zgomot ambiental și agitație, se vorbea tare chiar si la telefon. Încercam să ne adaptăm pentru că nu aveam de ales decât să plecăm. Mulți oameni nu își dau seama că poluarea fonică reprezintă o problemă importantă care afectează sănătatea umană, inclusiv sănătatea lor. 
 
Evitam expunerea la soare in intervalul 12-16, timp în care mergem să mâncam sau ne căutam alte activități, cum ar fi să admirăm litoralul romanesc din largul mării. Doar știm să ne organizăm bine în ale vizitatului și călătoriilor. Același principiu se poate aplica și în zilele cu nori. 80% din razele ultraviolete străpung și cea mai groasă perdea de nori



Ne răsfăţăm într-o plimbare cu barca.
 


In larg, ne bucuram de briza marii
 
Simt mirosul apei, stau foarte aproape de ea şi când ambarcaţiunea se ridică datorită vitezei, parcă aş tăia valurile… 



Tariful pentru o plimbare care a durat circa 10 minute petrecute in larg a fost 20 lei, fără vre-o reducere pentru cei mici, și fără bon fiscal.



Lebede la Marea Neagră, pe lacul Neptun
 

Aceste specii preferă plajele nisipoase, locurile mlăştinoase şi terenurile mâloase din vecinătatea mării.




Amplasată într-un cadrul natural foarte frumos, mărginită de pădurea Comorova la vest și Lacul Neptun la est, stațiunea Neptun-Olimp NU și-a pierdut farmecul și eleganța de altădată



Plaja Neptun, supra-aglomerată și totuși liniștită. Cred că e pentru prima dată când nu am mai văzut femei topless pe nici o plajă. 
 


Încă un apus frumos la malul mării.
 
Soarele scălda plaja într-o lumină ireală, efervescentă. Cea mai bună dovadă a faptului că orice zi, se poate termina într-un mod incredibil de frumos.
 
Serile, deși mai răcoroase, au un farmec pe care cu greu îl pot pune în cuvinte. 






La o bere mult după ce apusul și-a încheiat socotelile cu ziua. Nu se termină ziua până nu se termină berea 🙂
 
Cea mai bună dovadă a faptului că orice zi, fie ea cât de urâtă se poate termina într-un mod incredibil de frumos. 

Vremea e capricioasă in aceasta ultimă dimineață, când soare, când vântişor şi răcoare.

Valurilor puternice a umplut plaja cu alge, iar pescăruşii invadează plaja în căutare de mâncare. Hrana pescăruşilor constă din peşti de diferite specii şi din nevertebrate aduse de valuri. Multe specii consumă resturi menajere sau urmăresc să fure cate ceva de pe vre-un sejlong


Din fericire, norii s-au îmbunat și ne-au lăsat în pace. După o săptămână tot nu am reușit să mă decid în care dintre dimineți a fost mai grozavă. 

Doar în ziua sosirii noastre a fost înorat, în rest în fiecare dintre cele 7 dimineți, soarele a oferit un altfel de spectacol.

 
Ni s-a făcut de plecare, și cum ne place ca de fiecare dată să trăim momente pe care să le ținem minte o viată, plecăm spre munte. Experiențele petrecute împreună crează legături și amintiri de neuitat. Ne hotărâsem într-o dimineață la micul dejun că vacanța noastră să continue cu Brașov. Eu aș mai fi rămas cel puțin o săptămână la mare. Poate aș fi plecat spre Sfântu Gheorghe și Sulina dar, nu a corespuns cu dorințele Roxanei. De asemenea, și vacanţa la munte, se află în topul preferinţelor iar traseele montane din preajma Brașovului chiar merită atenție.


Lacul Neptun II




Mai un zâmbet, mai o poveste în gară, ne vine trenul. 
 
Ne-am urcat, și am plecat cu trenul care ne duce la Brașov. Călătoria înseamnă multe lucruri. Dar poate cel mai frumos dintre ele e experiența în sine. Să mai zic de urcarea în tren, când două persoane țin alte zece în picioare pe culoar, pentru că nu-și găsesc locul optim pentru depozitarea bagajului.
 
În compartiment, toată lumea e drăguţă cu toată lumea, genul de stare pe care îmi imaginez că o au de exemplu bipolarii înainte de a pica-n depresie. Ne place România și plaja, dar... ,,păcat că-s locuite”

Continuarea vacantei aici


Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort