Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Peștera Râșnoavei - Brașov

În speranța că niciodată nu e prea târziu, iată că a sosit și clipa cea mare. De mult voiam sa facem o astfel de incursiune. După opt zile petrecute la mare (vezi aici), iată-ne și la Brașov, în Munții Postăvarul. Înghesuiala din timpul verii pe plajele din România nu e singura alternativă de distracţie în concediu. Plaja și marea sunt minunate, dar și muntele are frumusețea lui. Natura din munți este cu adevărat magică, iar aerul este limpede ca cristalul, ceea ce nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Chiar și apusul și răsăritul arată complet diferit aici. Așa se face că, pe 14 august 2021, suntem un pic plecați de-acasă - doar din Timișoara, nu va gândiți la alt plecat. A fost un vis pe care nici n-am îndrăznit sa-l visez. Adică, mă așteptam să iasă bine, dar nici chiar așa 🙂 Nu vrem să ne lăudăm prea mult cu ce am făcut, vom lăsa pozele să vorbească de la sine, însă ne-am distrat, am povestit, ne-am relaxat.

Amintiri...de ieri... Fotografiile care ne va ajuta să NU uităm vreodată această aventură


Vineri, 13 August a fost ultima zi de Marea Neagră și prima zi de Brașov. Suntem pe drum de nouă ore deja, și încet, încet ne apropiem de Brașov, o localitate care a devenit instantaneu preferata mea din România. Am ajuns la ora 22:30 cu “trenul groazei” în cea mai teribilă saună (nu funcționa clima) 

Gara Brașov

Serile de August, destul de răcoroase aici, au un farmec pe care cu greu îl pot pune în cuvinte. Suntem în gară (iar soarele nu mai strălucea deasupra) locul în care-mi imaginez că nu se întâmplă nimic rău, iar mintea se pregătește pentru cea mai grea noapte .

Ne-am așezat pentru moțăială. Ne petrecem noaptea pe una din băncile din sala de așteptare, dezamăgiți, după ce vre-o două de colindat orașul s-a întâmplat să nu găsim cazare hotel. Nu va fi la fel confortabil ca într-o cameră de hotel dar, partea bună e că avem șansa să dormim puțin. Eu mă cuibărisem în scaunul din dreapta, din care m-am trezit tehui și cu gâtul strâmb. Simpla ofertă de a mă întinde, oriunde, era cea mai bună ofertă. Cred, mereu, că lucrurile se întâmplă cu un scop și așa trebuie să fi fost și de astă dată. Viața este cea mai palpitantă călătorie, iar datoria noastră este să o acceptăm cu bune și cu (g)rele“.

Se spune că ziua bună de dimineață se cunoaște🙂 Cafeaua cumpărată din zona gării Brașov, o bem în tren. Ne-am propus să petrecem ziua în Râșnov vizitând Cetatea de pe deal, iar pentru a ajunge la Râșnov, a trebuit să luăm trenul Regio Călători (R 16335) Brașov-Zărnești ce pleacă la 7:45. Ar mai fi un și autobuz: 130  

Ne apropiem Râșnov, o localitate care a devenit instantaneu preferata mea din România. Înainte de a intra în orașul Râșnov te surprinde plăcut cetatea cocoțată pe deal.

Am plecat dis-de-dimineață din Brașov. Totuși o primă direcție ne trebuia, pentru că după aceea vedeam cum facem din aproape în aproape, nu ne mai făceam griji. Drumul până aici nu a fost deloc rău, suntem motivați și ne simțim bine, dornici de o nouă aventură chiar dacă camera noastră de hotel pentru o noapte a fost în gară.

Ca să poți să depui efort constant ore întregi, ai nevoie de energie. De calorii. Multe calorii, așa că pornim spre un magazin să ne realimentăm cu provizii, țințnd cont însă că anumite alimente sunt mai greu de păstrat la temperaturi optime, iar acelea ar trebui consumate primele.

Așa ne-a întâmpinat Râșnovul. Cetatea este vizibilă de la distanță, fiind amplasată pe vârful unui deal. 


Încerc să mă concentrez pe bucuria pe care mi-o aduce fiecare pas al drumului, pentru a ajunge acolo. Cetatea Râșnov se află la o distanță de: 8 km de Poiana Brașov, 14 km de Brașov, 14 km de Bran


Centrul oraşului Râşnov a fost transformat în piaţă pietonală, iar traficul a fost direcţionat în subteran.



Ne place mult întâlnirea cu marea, cu imensitatea ei, însă cu muntele, întrevederea este înălțătoare. 

Ascensorul pe plan înclinat, care face legătura între centrul istoric al orașului Râșnov și Cetatea Medievală Râșnov, și durează aproximativ două-trei minute, oferind o priveliște superbă asupra Râșnovului. Tariful unui bilet pentru adulți, dus - întors este de 12 lei. Pentru copii, același bilet costă 6 lei.

Noi urcam pe poteca din apropierea liftului, la început pe niște trepte metalice.

Experiența treptelor a fost o introducere minunată în ceea ce urma să trăim în Râșnov. 

Rucsacul meu, fără apă, cred că avea peste 10 kg. Având în vedere că va fi cărat în spate toată ziua, era esențial să fie cat mai ușor. I-am fi lăsat la hotel dar, cum nu am avut unde să-i lăsăm a trebuit să-i ținem pe spate. 

Drumul pentru cucerirea muntelui este de fapt aventura. Urcarea ne oferă o frumoasă perspectivă asupra Râșnovului.




Urcăm încet, panta nu este mare. În câteva minute ajungem în vecinătatea zidurilor cetății 





De aici perspectiva este uimitoare. La poalele dealului pe care suntem se vad acoperisurile rosii ale caselor din Rasnov iar in departare Piatra Craiului.


Îți poți petrece lejer o bună parte din zi admirând căsuțele, relaxându-te cu o limonadă sau cu o bere și ascultând ciripitul păsarilor.



Ne deplasăm apoi spre dreapta, către poarta de intrare. O dată trecuți se observă zidurile vechi ale cetății.

Așa ne-a întâmpinat minunata cetate. Ne continuam deplasarea si admiram zidurile care încă au rămas în picioare, mărturii ale unor vremuri apuse. 


Accesul în cetate se face printr-o incintă înconjurată de un zid de piatră.





Cetatea are două curți, una interioară și alta exterioară, iar pe vremuri. Curtea din exterior are două intrări, dintre care una pe sub turnul pătrat. 


Aspectul cetății a suferit mai multe modificări, iar în zilele noastre și-a păstrat câteva elemente arhitecturale care amintesc despre fortificațiile ce au rezistat asediilor.

Cetatea este declarată monument istoric! Are aproximativ 3500 mp și este construită din piatră și cărămidă.

Aceste monumente pline de poveste ascund în spate nenumărate fapte istorice care au creionat viitorul națiunii, iar astăzi sunt unul dintre principalele motive pentru care tot mai mulți călători vin să viziteze aceste locuri.



În curtea interioară erau căsuțele locuitorilor în care se adăposteau oamenii în timpul asediilor și care erau folosite și drept cămări. În prezent, turiștii nu pot vizita interiorul cetății.

De pe acest parcurs admiram din nou turnurile si zidurile cetatii



După ce vizităm ce era de vizitat, ne strecurăm pe sub un turn înalt, pe una din laturile cetății.







Am vizitat cetatea Râșnov și nu a dezamăgit, doar faptul că ce ne-a fost limitat accesul în interior. 

Situat pe strada Cetății, în apropiere de cetatea Râșnov, Dino Park dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură, labirint laser, soundbox, expoziții unicat și multe alte zone interactive, dar și un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, motiv pentru care este foarte aglomerat 


Și, cumva, mai avem timp și de-o drumeție, oportunitățile de a alege o destinație pentru călătorie sunt nelimitate, însă trebuia să țin cont și ne alegem traseul în funcție de timpul avut la dispozitie. Țelul zilei rămăsese Peștera Râșnoavei, asta după ce inițial voiam sa pornim spre Peștera Valea Cetății. Pentru că lipseau panourilor informative, am cules informații despre traseu și cât durează ascensiunea de la oamenii din zonă (ce dirijau parcarea) pentru că nu voiam să mergem pe drumuri principale, cum ar fi fost cel către peștera Valea Cetății. Toată excursia noastră s-a bazat pe asta. Să ne abatem de la drumurile principale, să nu avem o țintă, să ne oprim unde ne place, să aflăm lucruri și să ne îndreptăm spre ele indiferent dacă ne schimbă planurile.

După ce căpătăm lămuririle trebuincioase, plecăm înainte. Traseul porneşte din Valea Cetății, din zona parcării de pe DN1E (ce deserveşte Cetatea Râşnov). După ce am traversat drumul naţional, urcăm pe aprox. 100m pe o potecă betonată (marcaj cruce albastră) iar apoi parcurgem o pădure frumoasă de fagi.

Urcăm deja de vre-o 15 min. când întâlnim primele indicatoare cu informații pe care ne-am fi dorit să le găsim și la intrarea pe traseu. Urmând acest traseu, ajungi în Poiana Brașov în cca 3h 30min. Ar fi fost un vis împlinit să ajungem până acolo, dar nu avem timp.
 
Drumul prin pădure este ușor practicabil, dificultate medie, durata 1h 30 min pană la peșteră. 


Cea mai mare parte netedă și nontehnică





După un urcuș de aproape un ceas, țin minte că ajungem într-o micuță poiană pe care o străbatem spre stânga. Nu părăsim pădurea - o ținem în sus pieptiș. Din ce în ce mai pieptiș

Este zona ideală pentru drumeții, sau excursii, drept dovadă sunt indicatoarele pe care le întâlnim. 

Conform indicatorului ar mai fi 30 min de urcat pană la peșteră, iar poteca începe să se asprească.





Tot mai sus, tot mai aproape. Când urci muntele, devii o parte din ceva mai mare decât tine.

Trăiesc pentru aceste momente de liniște - când natura este atât de frumoasă încât mă aduce complet în momentul respectiv.

Peștera Râșnoavei este situată în Munții Postăvarul, aproape de localitatea Râșnov, județul Brașov.


Din acest punct continuăm în jos către Râșnov, prin Valea Popii „bandă albastră”. Ne abatem brusc la stânga abia când ajungem la un forestier de pietriș. Bagajul ne-a încomodat puțin și la coborâre, dar cine îl mai băga  de seamă!?

După vreo 3km de tropăit pe forestier ajungem la Biserica Sf. Nicolae, de unde continuăm pe drum de asfalt. Ziua era la amiaza și un aer înflăcărat ne înconjura din toate părțile, cu toate acestea noi ne urmam drumul

Străzi lăturalnice.


De aici ne îndreptăm spre gară. Era foarte important să grăbim pasul ca să prindem trenul, deoarece am avea timp suficient să vizităm și Brașovul până la lăsarea serii. Ce aventură ? Acesta nu este sfârșitul, este doar începutul! 

Nici o oră mai târziu, moleșiți de soare și de energie, ajungem la gară, după care am căutat un magazin, lucru pe care îl facem aproape întotdeauna, de unde mi-am luat o bere rece, pe care am băut-o pe drum până la gară. Și uite așa am mai bifat o locație perfectă. Plecăm de la Râșnov cu o nouă experiență și cu speranța că o să revenim cândva.

Ajungem în Brasov, un oraș foarte frumos... am ales strict din nostalgie și nu ne propusesem să facem ceva turistic pentru că eram destul de obosiți și nu aveam cazare, ci doar să revedem, să ne plimbăm puțin prin oraș, să mâncăm iar seara plecăm spre casă. Vom călătorii toată noaptea



Muntele Tâmpa face parte din masivul Postăvaru și este înconjurat aproape în totalitate de orașul Brașov.  Ne-am fi dorit să urcăm, dar o lăsăm pentru data viitoare. Se poate ajunge fie cu telecabina sau urcând pe una dintre potecile ce pornesc din diferite părți ale orașului.


„best memori of ior trip!”

Piața Sfatului. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brașov, fiind situată chiar în centrul orașului.








Muntele Tâmpa, este unul dintre simbolurile orașului și locul unde priveliștea ar trebui să fie una minunată asupra celor mai importante repere din Brașov.

Biserica Neagră pe care am vizitat-o doar din exterior, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România. Este considerată a fi a doua cea mai mare biserică din România, după Catedrala Mântuirii Neamului și cea mai mare construcție gotică din Europa de Sud-est, cu o lungime de peste 89 de metri.














 O ceașcă de cafea matinală! Noi credem că o cafea în gară e un mod excelent de a începe ziua. 🙂

Oamenilor, cam asta a fost! La revedere cu dor și drag, de la un loc minunat. Am descoperit locuri frumoase, am mai atins un prag și uite așa, încheiem o vacanță frumoasă. Si ce este o vacanță, dacă nu o experiență de viață care va rămâne acolo undeva pentru totdeauna. De aceea oriunde ești și orice vacanță alegi să ai cu tine o cameră, un jurnal de călătorie și multă voie bună. Amintirile, gândurile și imaginația te duc în vacanță oricând. Trebuie doar să închizi ochii și cele mai frumoase clipe pot să fie din nou ale tale. Sau nici măcar nu trebuie să închizi ochii. Poți să te uiți pe fereastră. Oricum tot marea o vei vedea. Lucrurile bune rămân la fel... 



Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort