Acest început de an ne-a adus și pe vf Peleaga. Eu și coechipierul meu Mely ne aflăm în Retezat, la Cârnic și petrecem weekendul singuri aventurând, explorând munții. Prognozele pentru astăzi sunt foarte bune, asemănătoare unui început de primăvară. O să avem zece ore de soare cu un vânt blând, și toate parcă erau făcute pentru Retezat... Am mai prins așa o astfel de zi frumoasă și pe vârful Retezat ( Vezi aici ). La finalul săptămânii trecute nu am reușit să facem mare lucru, pe o vreme cu ceață ( Vezi aici ), așa că week-end-ul acesta ne-am orientat spre Peleaga. Este unul dintre munții cu altitudini de peste 2500 de metri în care încă nu am ajuns. Cu planul deja făcut, doar vremea mai reprezenta un impediment, anul ăsta nu voiam să-l ratez. Distanța și accesul greoi în masiv îl face mai scump la vedere, mai ales pe timp de iarnă, și cred că întregul traseu dus-întors o să ne ia în jur a 10 ore, sper... Astfel, pentru a avea întreaga zi la dispoziție, am ales să...
Tura celor trei lacuri - Gozna, Breazova, Văliug. Am mai încheiat cu succes și multă voie bună o activitate de grup: „un eveniment plănuit de Vali Gheorghiu, la care am contribuit și eu, rezultând într-o foarte frumoasă aventură offroad în loc de asfalt. Timpul total (urcare + coborâre) cu tot cu pauze, a fost de 9 ore 45, pe o distanță de circa 74 km. Departe de caniculă, într-o așezare liniștită de la poalele muntelui Semenic, se află lacul Gozna, locul în jurul căruia ne-am propus să ajungem cu bicicletele. Ajungem în Reșița 10 bicicliști: Eu cu cei doi copii ai mei Cristi și Roxana, apoi Vali Gherorghiu, Griesbacher Mircea, Marius Dumitriu, Robyteck, Miki Matei, Mate Iulia și Zoli, toți călătorind cu trenul Regiotrans - la gară urmând să ne mai întânim și cu alții, iar în partea sudică a Reșiței și cu Eugen, toți venind cu mașinile.
Ce poate fi mai plăcut în zilele caniculare când în oraşe se topeşte asfaltul de căldură, decât o tură cu bicicleta prin Banatul Montan. Acest circuit uneşte cele 3 lacuri construite pe râul Bârzava şi trece prin satele Cuptoare şi Valiug. O provocare pentru începători şi o tură plăcută pentru cei cu experienţă, prin văi umbrite şi peste culmi însorite, pe drumuri forestiere şi poteci, traseul este foarte frumos, perfect pentru o zi de mountain biking relaxantă.Bârzava este un râu ce izvorește în Munții Semenic, și formează un lac aflat în amonte de comunaVăliug, întinzându-se sub cel mai înalt pisc al Semenicului.
Plecăm în grabă de la gară oprindu-ne doar la magazinul Profi pentru mici cumpărături, apă și ceva de mâncare.
Continuăm încercând să traversăm Reșița în grabă, evitând arșița soarelui care începea să se simtă deja tot mai tare.
Cantonul Poiana Bichi, este locul unde părăsim asfatul
Răcoarea păduri îmi dădea o senzație plăcută și revigorantă încă de la intrare.
Drumul nu este foarte rău, însă pare mult mai distrus decât era acum un an, și asta doar din cauza defrișărilor care au loc și aici.
Ne strecurăm și reușim să trecem printre crengile căzute la pământ a unui copac prăbușit transversal, ocupând tot drumul. Cel mai probabil l-a doborât o furtună.
În continuare ținem marcajul bulina albastră ce ne conduce pe la poalele dealului Piatra Alba.
Urcușul susținut ne obligă în continuare la push bike apropiindu-ne tot mai mult de culmea Gârdieș.
După o porțiune mai plată, culmea se îndreaptă spre o ușoară coborâre, urmată de o ultimă urcare în care am împins bicicletele din nou.
Ocolim prin pădure un alt copac căzut de-a curmezișul.
O altă coborâre ne dă o satisfacție maximă sperând că am scâpat de urcare.
Bucuria a fost scurtă pentru că urcăm din nou.
Panta foarte abruptă ne obligă în continuare la push bike.
Tocmai am ajuns la finalul urcării, mai departe bucurându-ne doar de coborâre.
Este abrupt şi nu prea merge pe bicicletă.
Poiana Braian pe care o traversăm.
În așteptarea celor rămași în urmă.
Coborârea se termină cu o traversarea prin Og. Crivaia Mică, iar la câțiva zeci de metri mai în colo trecem podețul peste Pârâul Bârzava de la coada lacului Gozna. Lacul Văliug (Gozna) este amplasat în amonte de localitatea Văliug şi reprezintă ultimul lac de pe Bîrzava înainte de a se ajunge la obârşiile văii.
Pensiunea ”Haus Hubertus”.
Popasul cel lung l-am făcut la Casa Hubertus, o pensiune amenajată în stil rustic. Măsuțele din lemn cu butuci, căsuțe pentru copii în copaci, pisici drăguți și prietenoși, hamace, posibilitate de camping, practic un loc minunat.
O problema tehnica ne-a dat bătăi de cap și puțin de lucru. Cei pricepuți au remediat temporar aceasta problemă.
Văliugul zărit dinspre lacul Gozna
Dacă urcarea nu a fost pe placul tuturor sau a fost plictisitoare, coborârea a dizolvat monotonia într-o zonă complet ruptă din alt film.
Chiar înainte de intrarea în sat, mi-a dat senzația că alunecam spre ulițele sale ca și cum ne-am fi scurs printr-o pâlnie.
Traversăm satul de data asta în mare viteză fără să ne mai oprim, iar în centru o luăm prin dreapta, către Valea Barzavei până la lacul Breazova, care este situat la 3 km în aval de localitatea Văliug și 14 km în amonte de coada lacului Secu. Ca de fiecare dată găsim barajul păzit, accesul pe el fiind interzis. Aruncăm o privire două, mai facem și o poză apoi plecăm mai departe.
Prin vale ne deplasăm mai rapid însă nu suficient din cauza drumului prost, dar mult mai bun decât ultima dată.
Ajungem la Cantonul Groposu, aici cotim la stânga spre lacul Secu, ultimul lac din traseu.
Lacul Secu este situat pe Valea Bîrzavei, la poalele Muntelui Nemanul, la numai 3 km de la ieşirea din Reşiţa, între confluenţele pârâului Secu (care împreună cu localitatea Secu, dă numele lacului de acumulare) şi Râului Alb cu Bîrzava.
Aici ne-am oprit pentru o noua regrupare, apoi ne-am mișcat repede pentru a nu pierde trenul.
Reșița
Spre final, ritmul a crescut ceva mai tare.
Mda, într-acolo este gara! mergeți voi că eu fac dreapta. O să vin și eu... "după ce-mi cumpăr o bere". ha, ha, ha "doar nu crezi că o să te lăsăm singur la bere" se auzea din spate. Indiferent de sensul ales pentru acest traseu, frumusețea naturii este minunată iar tura este una completă care întradevăr merită. La final, nu pot spune decât că după tura asta știu mai multe despre ce înseamnă niște oameni pasionați, și despre frumoasele locuri din țara asta care așteaptă să fie descoperite și vizitate. Toate deplasările pe care le facem sunt frumoase, dar această tură a fost o nouă experiență.
Munţi, munţi, munţi! Altceva? Tot munţi. Ultima ieşire din luna Ianuarie ne poartă paşii spre Vârful Babei (1833 m alt.) din Munţii Cernei, o tură care s-a desfăşurat în condiţii de iarnă primăvăratică. Din nou provocare, descoperire și distracție. M-a mâncat tălpile să încerc ce nu am reuşit în urmă cu două săptămâni. Vorba aia! Vrei traseu ? Îl faci ca lumea, de la cap la coadă, pricipalul e să ai vreme bună, nu mai contează când te întorci dacă ai frontală. Am aşteptat, fără nicio grijă, să văd cum vremea se anunţă faină cu câteva zile înainte de weekend. Şi chiar aşa a fost. Zic băi...nu se poate, cât noroc pe capul meu! Asta a fost! Pentru că aveam intenţia de a face traseul, pornim de dimineaţă din Timişoara, şi iată-ne în Cornereva, sâmbătă la 9:30, departe de oraşul zgomotos. Parcăm maşina ca de obicei în Zmogotin, cătunul îconjurat de dealuri supebe dar şi de un alb care îşi clăteşte prospeţimea în soarele cald, şi împeună cu alţi 11 începem să...
Se apropie Crăciunul, cu toate bucuriile sale. Deoarece am dorit să profităm de timpul liber din weekend, dar să fim siguri că Moşul ne găseşte acasă de sărbatori, ca să ne lase cadourile, ne-am oprit la ideea unei ture de o zi la Muntele Mic. A fost un an plin de provocări, dar și de momente de neuitat petrecute, în mijlocul naturii, acolo unde inima noastră se simte cu adevărat acasă. După o săptămână incertă mergem - nu mergem, sâmbătă dimineața ne-am urnit spre Muntele Mic la clasicul loc de parcare, de la telescaunul Borlova Caransebeș. Waze arăta cam 1h 50m până la destinație. Trecem pe lângă singurul magazin deschis la Borlova și oprim să ne cumpărăm câte ceva, și să ne grupăm cu restul drumeților din cealaltă mașină. Nebunie: erau foarte multe mașini care urcau la schiat. Parcă toți românii au decis să urce azi pe Muntele Mic. Ne-am propus un traseu de nivel mediu, ce scoate untul din tine dacă nu ești în formă, cu puțini kilometri pe orizontală și mulți pe vert...
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Părerile dumneavoastră.