Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Prima evadare.

Deloc surprinzător, prima veste bună din această perioadă a fost primită cu deosebit entuziasm de toată lumea. Dacă statul în casă ne-a învățat ceva, este că trebuie să profităm de timpul pe care-l avem la dispoziție pentru a trece prin experiențe plăcute. Abia așteptăm să ne îndepărtăm de limitări și să îmbrățișăm partea mai libertină a vieții. Weekendul de relaxare a însemnat și o nouă revedere cu natura. Un prezent ce până mai ieri era indescifrabil și de  neînțeles pentru toată lumea, un prezent ce azi e înțeles măcar de 2. Am simțit nevoia unui weekend relaxant „după două luni nebune, de stat acasă”, cu tură mai simplă și mai ușoară, în care să ne și tihnească lucrurile, să nu ne grăbim, dar să ne bucurăm la maxim de natură... Mers, lejer, printre sate, cu priveliște la câmpul cu rapiță/maci și "admirat avionele care se lansează de pe Traian Vuia". Vis... Și un bronz cu mânecuțe și cu pantaloni scurți pe care, biciclist fiind, n-ai cum să-l eviți, doar dacă ești îmbrăcat ca mine. Dar îți spun, când ajungi la Bencecul de Jos: ai pădure, răcoare, iarbă verde să te odihnești. Pe lângă partea de natură, traseul ăsta de bicicletă are și câteva obiective turistice. Prima se află la Herneacova, este vorba despre Centrul de Echitatie, apoi Lacul de acumulare de la Ianova. La Herneacova, ai terase de la care să iei o bere, o gustare. Vis ! În perioada asta de relaxare terasele sunt închise din cauza covid-ului și a restricțiilor impuse de guvern, iar noi tratăm cu responsabilitate restricțiile impuse. În plus, poți face popas, pe traseu, și în alte locuri interesante: Lacul de acumulare de la Dumbrăvița sau pădurea de la Sharlota. Dacă vrei să te bucuri de o activitate ca asta, ieși din oraș, nu te limita doar la parcurile în care te lovești de toți!
„Traseul leagă Timișoara de pădurea Sharlota, Herneacova sau Ianova, pe poteci și drumuri de pădure, drumuri verzi sau de pietris, printre sate și lanuri de câmp. El se termină acolo unde dorești, practic ai tot timpul posibilități sau variante, și poate fi lungit sau scurtat în caz că vrei să te retragi înapoi spre oraș. Vreo cinci ore de mișcare pe bicicletă, dus-întors (dacă nu pun la socoteală staționarea), la un ritm de 15,4 km/h și vreo 3 000 de calorii arse, dacă ar fi să crezi ce zice aplicația Strava. „Traseul are 83 de kilometri, este unul ușor, fără diferenţă de nivel notabilă, doar (624m) însă lungimea traseului ii poate pune la încercare pe unii... Se poate parcurge și pe porțiuni. E foarte util pentru cei care vor să iasă în natură și să facă mișcare într-o zi de weekend sau chiar după program fără să mai meargă la munte ore întregi cu mașina”.

Ia-ți bicicleta și descoperă cele mai frumoase locuri. Peisajul merită
Pedalări spre liniște și simplitate

Gândul că ar putea să plouă mă lasă indiferent. Mi-am dat întâlnire cu grupul de bicicliști (Mely, Bogdan, Florin, Mihai, Roby, Glendon, Daciana, Alin) la Muzeul Satului. Ieşim din Timișoara prin prin Pădurea Verde, în grupuri de câte trei (căci așa e regula ) la marginea căreia se află barajul de la Dumbrăvița. Destinația finală va fi Dealul Cabolaș, traversâd pădurea Sharlota de la vest la est, apoi pe Dealul cu Nuci către Herneacova. 

Lacul de la Dumbrăvița 

 Ziua de azi va fi mai mult decât sport, va fi vorba mai degrabă de cicloturism.

A venit cu prima plimbare serioasă pe acest an, să văd dacă mai ştiu să merg la drum întins

Pornim la drum destul de târziu în aceasta dimineaţă şi o facem pe un întins plai colorat în verde. Avem terenul de joacă pe aici, iar suprafaţa de rulare variază de la pământ la forestiere şi drumuri de ţară. Avem și ceva asfalt

În funcţie de şansă şi condiţiile meteo poţi avea „norocul” să prinzi pe traseu vânt puternic.

După ce se traversează o serie de drumuri agricole se ajunge în localitatea Giarmata Vii unde putem să ne realimentăm la un magazin sătesc.







Avem loc rezervat la spectacolul naturii chiar în primul rând. Este un mare avantaj, pentru că în aceste zile de relaxare, observăm primăvara și natura înconjurătoare, care ne arată cum să revenim la o viață cu mai multă însemnătate și să primim un nou început, cu brațele deschise. 







Primăvara ne învață că trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt, să ne acceptăm stările și emoțiile, să le integrăm și să mergem mai departe. 

Bencecul de Sus



Bencecul de Jos

Pe traseul asta aici, când mergi, dacă nu urci atunci cobori, foarte puţine sunt porţiunile unde nu schimbi nivelul. Partea bună: o să reuşesc să remediez ceva din condiţia fizică. Simt că evadez din Timișoara, deși no fac. Sunt la vreo 35 de km distanta, dar nu sunt în poluare și caniculă.

Un weekend relaxant, în care ne-am bucurat la maxim de natură…



Aer de pădure, cu  parfum primăvăratic! Cum sa nu te bucuri de o zi pe care am așteptat-o majoritatea dintre noi...


...să ne și tihnească cârnații prajiti la jar.

I-am dat bice apoi pe o potecă bine conturată pe liziera pădurii, apoi am traversat pădurea în partea estică. 


E soare? Păsările se bucură de el, cântă și zboară cât e ziua de lungă.

Primăvara respiră viață nouă. Așa și noi! Și indiferent de ce se întâmplă, natura se adaptează și revine la viață, oferindu-ne un spectacol deosebit, cu copaci înverziți. Se ascunde un peisaj care te îndeamnă să visezi.



Dealuri molcome între foi şi pinioane.



Domeniul Herneacova. Nu există un loc mai bun pentru un popas în zonă, dar din păcate terasele încă sunt închise.

Tot aici se organizează şi cunoscuta serie de concursuri Herneacova XCO. Cu alte cuvinte, un concurs cross country pentru cicliștii amatori și profesioniști.

Locul este situat la nord de dealurile domoale, acoperite de vii, ale Recașului.


După o scurtă pauză schimb pinioanele și încep urcusul. Călătoria continuă cu o urcare pe asfalt până la ieșirea din pădure unde ne oprim să facem o pană. Nimic dificil...

Pe aici traversăm pădurea (Richitaș) pentru a ajunge la Ianova la lac.


Lacul de la Ianova.






Călătoria continuă către Ianova, Remetea Mare, Bucovăț. O ultimă oprire o facem la Moșnita Nouă, acasă la Mircea, unde schimbăm impresii, și împărtășim momentul.

Cât: 83 de kilometri
Durata: nouă-zece ore cu pauze luuungi

În principiu, traseele pe care le poți parcurge cu bicicleta pe lângă Timisoara nu prezintă dificultăți tehnice semnificative și nu cer decât un pic de condiție fizică, adecvată lungimii traseului. Poți să parcurgi acest traseu în orice anotimp, însă evită perioadele ploioase din timpul primăverii-verii de la liziera pădurii. Traseul, de peste 80 de kilometri, leagă satele Gearmata Vii, Bencecul de Sus, Bencecul de Jos, Herneacova, Ianova, Remetea Mare, Bucovăț și Moșnita Veche.  
Dacă vrei să descoperi cât mai mult din împrejurimi, tururile cu bicicleta sunt modalitatea ideală. Posibilități sunt, iar pentru unele, dacă te ține, trebuie să te deplasezi ceva mai departe de casă. Parcurgi rapid distanțele și îți faci programul cum vrei tu. În plus, traseele pe care le vei găsi sunt și ușor de parcurs cu bicicleta, mai ales dacă alegi o bicicletă electrică care sa te ajute să depui mai puțin efort...
Când ai ocazia încearcă unul dintre trasee. Oriunde te-ar duce spiritul tău de aventură și orice ai decide, dacă vei ieși sau nu cu bicicleta, important este să fi responsabil. Evită aglomerațiile, mergi doar singur, sau în grupuri de câte trei, protejează-te și protejeză-i și pe ceilalți.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort