Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Hoinari prin iarna - Drumetie in Zarand

Cu rucsacu' n spate spre vf. Izvorul Iovului și Cetatea Șoimoş - Munții Zărandului (jud. Arad) 

După plimbarea din Munții Poiana Ruscă, ne-am orientat repede spre o nouă drumeție. Prima tură din 2018, de această dată în Munții Zărandului. Avem un munte de amintiri în acești munți. Plecăm (io și încă 11 drumeți) cu 4 mașini din Timișoara la ora 8, la 9 ne întâlnim la Radna cu Ovidiu din Arad. Drumeția durează aproximativ 7 - 8 ore (în funcție de grup, la noi a durat 8) și pornește din zona Mănăstirii, prin valea Radna (marcaj punct albastru) şi are cca 21 km. Un traseu interesant și frumos pentru pasionaţii de drumeţii, păcat doar că nu am avut parte de soare așa cum a arăta prognoza, dar și cu puțină zăpadă presupun că ar fi fost și mai interesant. Drumeția noastră începe cu o urcare lungă de circa 8 km și o diferenta de 323 m. Cota la care se ajunge este de 453 m (vf. Izvorul Iovului). Urmează un drum prin pădure ușor și frumos, urmat de o coborare către Valea Șoimoșului. Vom avea o nouă urcare (încă aproximativ 3 km) de partea cealaltă a văii până pe culme ( marcaj banda albastră), pe care  ne întoarcem către Cetatea Șoimoș.  

Wikipedia



                                                 




Lăsăm mașinile în apropiere de Mănăstirea Maria Radna și intrăm pe traseu marcaj punct albastru.



Fântână

Cariera de piatră din Valea Radna


Urcăm pe drum forestier o bucată bună, pentru a intra mai adânc în inima munților.

Ajungem pe culme în jurul orei 10:50 și facem o pauză scurtă aici. 





O dată urcați pe creastă, traseul marcaj punct albastru continuă pe culme spre vf.Crucea Țiganului.


De pe culmea vf. Izvorul Iovului, coborâm pe valea Șoimoșului.









Pârâul Şiomoş.
Trasel poate fi parcurs înapoi spre Şoimoş, sau se poate continua pe unul din traseele turistice intersectate.
Aci cotim la stanga încă cateva sute de metrii până la un podeţ unde se bifurcă un drum la dreapta. 

Din vale, traseul urmează forestier cca 2,5 - 3 km până pe creasta principală ude intersectăm traseul Căsoaia (marcaj bandă albastră).

Deși, inițial, planificasem o tură mai lungă, am scurtat pentru a fi sigur că vizităm ruinele cetății Șoimoș pe lumină. Facem o pauză de prânz aici, și plecăm ceva mai odihniti. Ne continuăm drumul urcând iarăși în creastă pentru a ajunge la Cetatea Șoimoș, și revenind spre mașini.

Încă cca 2,5 - 3 km de urcuș susținut până pe culme.

Aici e intersectia unde am ales varianta mai putin bună, crezând că ne va scoate mai repedee pe creastă. Ucarea recomandată este drept înainte. 


Porțiuni din traseele din Munții Zărand care pornesc din Siria, Feredeu, Covăsînț, Ghioroc, Păuliș, Cladova, Radna, Șoimoș și Căsoaia, sunt blocate de sute de arbori doborîți de vănt.

O privelişte spre înapoi.


Continuăm pe culme spre sud - vest (marcaj banda albatră)

Ajungem la locul numit "Balcoane", o panoramă superbă și o priveliște spre Valea Mureșului. De aici și până la Cioaca Tăutului, delul pe care se află ruinele cetății construite aici în secolul al XIII-lea, mai avem cca 1,5 km, aproximativ, 30 de minute de mers.


Ruinele cetății Șoimoș



Cetatea Șoimoș se află pe malul drept al Mureșului, vizavi de Lipova, pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă și este atestată documentar din anul 1278.


Părăsită cetateade la sfârșitul secolului XVIII, s-a transformat treptat în ruină.














Râul Mureș


Valea și râul Mureș.

Drumeția s-a desfășurat în condiții de vreme bună la o temperatura de 7 - 10 grade, iar întoarcerea în jurul orei 17.

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort