Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Crivina de Sus - Bătrâna

De multe ori m-am intrebat: ,,Care sunt oare, limitele mele fizice?" și ca o cale de a afla răspunsul, ca de fiecare dată aleg o zi "insorită" de weekend și dau curs următorului eveniment "public"!  De data asta aleg o drumeție pe bicicletă in partea estică din Munții Poiana Ruscă. Intâlnirea ne-am dat-o în zorii zilei de sâmbătă, 8.04.2017  în parcarea hotelului Baron, din Calea Lugojului Timișoara, de unde plecăm un grup destul de mare cu mai multe maşini către Crivina de Sus. Satul se situează la extremitatea de est a judeţului Timis, pe malul drept al cursului superior al Begăi, la 4 km est de Pietroasa. De aici urmează să facem un circuit ce avea să includă Satul Bătrâna, din Ținutul Pădurenilor județul Hunedoara. Am ajuns la Crivina de Sus, bine, în jurul orei 9:00 cu puţină întârziere deoarece s-a plecat cu întârziere din Timișoara, nu doream să plecăm și să lăsăm pe cineva în urmă. Am pierdut aproape o jumatate de oră aşteptând persoane care nu au venit. Destul de frig în această dimineaţă, plouase până să venim noi și tocmai se oprise ( plouase şi toată săptămâna) dar urma să mai plouă ! Deci...speranţe minime de-a mai avea soare aşa cum s-a mediatizat toată săptămâna. Am plecat imediat ce ne-am echipat dar cu un om mai puţin! Florin trebuia să ajungă la Hunedoara, urmând să ne revedem la final de tura. Depindeam de el ca să ne ducă bicicletele. 

 Circuitul este următorul: Crivina de Sus - Poieni - Bătrâna - Fața Roșie - Roșcani - Lăpungiul de Sus și Crivina de Sus.

Crivina de Sus

Case inșiruite de o parte și de cealaltă a Râului Bega.

Pornim pe biciclete de la o altitudine de 220m in amonte pe Valea Bega Poienilor lăsând mașinile in Crivina de Sus

Plecăm şi cu gândul, oare ce ne-om face dacă David nu o să poată ține ritmul cu noi, un prieten de-al lui Cristi, un tinerel de doar 14 ani, care a venit pentru prima dată cu noi, neantrenat pentru o astfel de tură. Nici nu ajungem bine în Poieni și aflăm că David nu mai poate continua. Aveam confirmarea cum că a luat deja legătura cu tatăl lui şi că urmează să îl recupereze din Crivina de Sus.

Trecem pe lângă Biserica din Lemn, Cuvioasa Paraschiva din Poieni ( în stânga imaginii). 

O dată ce ne-am rupt de drumul principal DJ684B și am intrat intre dealuri și păduri, respiram un alt aer.

De aici incepe o altă lume, un luuung urcuș, stâncile înalte şi vegetaţia bogată, susurul apei şi drumul bun, conturează un peisaj rupt de realitate.

Plecăm pe forestier fără a mai ține cont de ploaie, urmărind semnul cruce rosie care ne va călăuzi până în satul Bătrâna, până la o altitudine de peste 900 m.

Zgomotul unei mici cascade ne atrage atenţia

Plouă, așa că pedalăm și lăsăm în urmă tabăra școlară Poieni Strâmbunu ne mai oprim !
 Uzi fiind ne oprim doar pentru regrupări scurte ca să nu răcim .

Accesul principal spre Cascada Șopot

Copaci pe marginea drumului, dovadă că incă se mai taie in această zonă

După o rapidă regrupare îi dăm mai departe pe urcuș.




După încă puțină urcare, am ajuns intr-o poiană unde se află casa pădurarului.


Casa pădurarului
Casa pădurarului, dispune de un fel de terasă acoperită, unde se poate servi și masa, (desigur doar ce ai adus in rucsac).  
De aici drumul nostu se desparte de Bega și urcă in continuare spre satul Bătrâna.



Ne apropiem incet, incet de culme și parcă tot mai multe urme de masini se văd.




După o urcare puţin solicitantă, vom ajunge in culmea unui deal de unde, prin păduri de foioase şi conifere, ieşim intr-o poiană imensă, unde in zare se observă un releu GSM, culmea unde găsim satul Bătrâna

Aşa găsim culmea dintre cele două judeţe ( Timiş şi Hunedoara). 
Pomii vor fi doar o amintire frumoasă in scurt timp dacă se continuă tot aşa, iar drumurile distruse sunt tot ceea ce va rămâne in urma acestor defrişări! Înaintăm cu foarte mare dificultate prin noroi, aproape că imi venea să mă intorc inapoi. 
Aveam și o variantă ce  ar fi scutat urcarea pe acest drum, intrând pe un forestier insă riscul noroaielor era si mai mare, plus că trebuia să trecem printr-o zonă de pâraie, intr-un final, plini de noroaie și uzi la picioare. 
După o porțiune de noroială, găsim o variantă (scurtătură) mai accesibilă



Suntem la graniţa dintre cele două judeţe Timiş şi Hunedoara












La intrarea in sat ne intâmpină o cruce, ne oprim fotografiem imprejurimile și intrăm in sat.

Bătrâna
Bătrâna, satul cu nume predestinat.


Bătrâna
Am pătruns in sat pe o uliță pustie, la inceput din pietriș așa cum o stiam iar mai apoi cu apariția primelor case, o găsim cu asfalt.

Bătrâna
Locul este invăluit intr-o liniște deplină, pustiu ca și la ultima noastră vizită de ai zice că nu este populat. 
In sat se mai află doar familii alcătuite din bătrâni!
Bătrâna
Case vechi de peste 200 de ani cu acoperiș de stuf!   
Multe case sunt insă părăsite itr-o stare foarte bună.


Bătrâna

Bătrâna
În timp ce inaintăm pe uliţă spre magazinul din sat, intâlnim doi săteni, singurii pe care i-am intâlnit.

Bătrâna

Bătrâna
Magazinul din sat a rămas același din lemn, și cu obloane la ferestre...Găsim in schimb o anexă nouă, un fel de terasă cu mese și scaune in care ne-am făcut repede confortabili, dar am și mâncat ceva de prin rucsac cât timp așteptam să vină domul de la magazin! 

Bătrâna

Bătrâna

Bătrâna

Bătrâna - Căminul Cultural
Căminul cultural din sat.

Din Bătrâna facem cale intoarsă pe un alt drum decât am urcat. Avem in continuare o frumoasă coborâre pe un drum de pietriș ce ne duce spre Piatra, unul din cele trei sate ce aparține de Bătrâna, unde se zvonește că ar locui doar un singur localnic.




În Bătrâna se intră pe o poarta denumită de bătrâni  "vraniță". Oricine ai fi, trebuie să deschizi ca să intri sau să ieși din sat, apoi să tragi "vranița" după tine. Un vechi obicei al satului, pentru a impărții teritoriul in două părți: intr-o parte este țarina unde oamenii iși cultivă pământurile, iar cealaltă parte este destinată animalelor denumită islaz.






Piatra, unul din satele care aparține de comuna Bătrâna

O regrupare necesară schimbării de directie. Cotim la stânga către Răchițaua, (fără a mai intra in Piatra), al doilea sat ce apartine de Comuna Bătrâna.

După o urcare nu foarte lungă, avem dinou o scurtă coborâre, parcurgem in continuare un traseu de culme.













Pe stânga, pe dreapta, ici-colo case ascunse de copaci intr-o liniște eternă, case frumoase de munte cu curti lagi și câini de pază ce ne țin la distanță.


"Fața Roșie" un sat mult prea indepărtat ( 20 km de la Bătrâna), intr-un ținut de basm, in care timpul parcă stă pe loc, suspendat de profunzimea cerului.

Fața Roșie

Fața Roșie
Aici dacă mai sunt vre-o 10 case răsfirate.   
Nu există magazin și nici biserică, iar la școală, clopoțelul nu mai sună de mult, nu mai are pentru cine (e pe cale să se dărâme), iar atunci când se intunecă iși luminează odăile cu lampa.

Fața Roșie

Fața Roșie

Fața Roșie
Dintr-acolo am venit.

Fața Roșie
Intr-acolo mergem.



Fața Roșie

Fața Roșie






Mai departe ne așteaptă o coborâre lungă.









Tocmai când speram că am scăpat de ploaie... 


O torențială a dat pe noi in satul Panc, de parcă dorea să spele tot noroiul de pe noi.


Aici părăsim pentru un moment asfaltul, incercând să traversăm dealul către Lăpungiu de Sus, insă fără succes. Ploaia, noroiul şi torenții m-au determinat să iau decizia intoarcerii şi să lăsăm GPS-ul să ne conducă pe o altă variantă ocolitoare.

Facem cale intoarsă şi urcăm spre Sălişte.


Săliște!

Intrăm in sat și cotim stânga până la marginea satului unde cotim dinou la stanga. 
De aici avem două variante: una inainte si una la dreapta. 
Atât inainte cât și la dreapta sunt bune, insă nu in aceste condiții de ploaie. După ce ne-am dat seama că varianta inainte nu ne-ar avantaja deloc din cauza drumului foarte moale, ne intoarcem și continuăm pe celălat drum.

Ocolul făcut prin Săliște ne aduce dinou pe traseu, este drumul care vine de la Panc.











Ajungem intr-un final și la Lăpungiul de Sus. După starea foarte proastă a drumului din pământ lipicios(drum agricol distrus de rotile tractoarelor), as putea spune că este un sat care se "autoizolează". Am reușit să ajungem până aici cu foarte mare dificultate din cauza noroiului. 

După spusele unui localnic din Lăpungiul de Sus, vom mai avea incă câteva sute de metrii de drum rău ( mers prin noroi), după care vom da de un drum de pietriș.



Am mai chinuit prin noroi (cărând bicicleta și pe sus pentru că roțile nu se mai invârteau) mai bine de 1,5 km, mai exact până la granița dintre cele două județe "Hunedoara și Timiș", unde intradevăr am dat de acel drum de pietriș de care a amintit localnicul.

Ultima porțiune cu Noroi finalizată cu un frumos curcubeu. Încă doi kilometri ne mai despart de finalul turei când se aude...PANĂ.

Crivina de Sus

Am ajuns la Final
Nerecomandat in perioada ploioasă intre cele trei sate: Panc - Lăpungiu de Sus - Crivina de Sus,  foarte mult noroi lipicios.
  

Un traseu foarte frumos  

                                  

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cleantul Ilovei

Pe poteci inzapezite spre Varfurile, Babei si Boldoveni