O alergare pitorească pe dealurile nu foarte înalte ale Lipovei
Trecător sunt, şi mă las de vânt purtat, precum frunza ce-a picat…
Toamna s-a rostogolit peste mine mai ceva ca bruma peste grădini și planurile păreau făcute. Îmi place să pedalez pe poteci și îmi place să descopăr locuri noi, cu atât mai mult aproape de casă. Lăsăm zgomotul orașului și mașinilor în urmă; să călătorești pe trasee liniștite, însorite - mirosul verii la mijlocul toamnei. Toamna e o poveste oriunde e cel puțin un copac căruia îi cad frunzele.
Când laşi natura să-ţi intre în suflet descoperi că nu-l ai destul de mare…
Zona este extrem de generoasă în peisaje.
Cum e la țară
Călătoria continuă cu o primă oprire la Giarmata.
A admira lumea de pe bicicletă înseamnă a trăi aceea viteza în care timpul iți aparține.
Ne-am îndreptat spre Ianova unde pe hartă se vedeau lacuri…cel de la Giarmata si cel de la Ianova
Pe această primă porțiune întâlnim și "lacul" secat de la Giarmata, nu mai are apă de mult timp.
Ajungem pe digul lacului.
Ştiam de mai multi ani că lacul este secat însă nu credeam că se va decurge la desfiinţarea lui...speram totuşi într-o umplere a lui.
Ne bucurăm de întreg peisajul fără aproape nicio urmă de apă. Ce am remarcat, însă, a fost ca pe toată întinderea lacul era un iaz cu papură și stuf și buruieni ca şi cum acolo nu ar fi existat niciodată apă.
Atenția ne-a fost atrasă de multe altele, însă. Peisajul era absolut fantastic. Am acceptat situația că nu e loc de bălăcit și am plecat în liniște.
Schimbăm impresii, si împărtășim momentul.
Cu lacul și pădurile sale, este un cadru perfect pentru pescari și iubitorii de natură. Nu există un loc mai bun pentru un popas decât pe malul cealaltă, sub un mic adăpost de lemn, unde se pot mânca câteva gustări.
Am făcut ceva poze, dar nu multe, apoi ne-am pornit. Ar fi trebuit să traversăm pădurea (Richitaș) pentru a ajunge la Herneacova dar am ținut drumul pe la liziera pădurii. A fost și o porțiune mai solicitantă „urcare” (nu foarte lungă), după care am ajuns la drumul pe care am fi ieșit din pădure, dacă... am fi optat sa mergem prin ea. Pe oricare dintre variante, drumul ne duce la Herneacova.
I-am dat bice pe o potecă bine conturată cotind stânga pe liziera pădurii. Imediat a apărut și o scurtă urcare.
Descoperim farmecul pedalării pe poteci fără să avem parte de zone tehnice greu abordabile
Aveam o privire largă și înapoi, se vedea "abruptul" pe care am venit! Orice deal e o oportunitate pentru o vedere de ansamblu. Să alergi la deal nu e nici greu nici imposibil, dar cu siguranță nu durează prea mult.
De aici se deschid perspective minunante în mai multe direcţii. De la liziera pădurii urmăm drumul în dreapta și zăream în depărtare Herneacova, iar aici, un pic mai aproape, spre dreapta, puteam repera o stână, locuri prin care fusesem, și care-mi sunt așa de dragi.
Frumosul drum care ne duce la Herneacova.
Coborârea până la marginea satului e puțin mai abruptă și mai tehnică, astfel că mă străduiesc să cobor cât mai eficient și las bicicleta cât mai liberă. Continui urcuşul şi dintr-o dată simt că îmi este rău… Ne oprim. Trebuie să fac ceva… Nu mâncasem şi nu mă hidratasem foarte bine de la plecare.
Biserica din Herneacova e punctul de unde ne continuăm traseul spre nord dar fără Adi. Un telefon i-a grăbit întoarcerea la Timișoara, timp în care Marius îi explica varianta mai rapidă (pe asfalt) pe la Cramele Recaș, apoi dreapta (vest) către Recaș, și pe E70 până la Timișoara! Partea bună la aceste trasee este că ai tot timpul posibilități sau variante pentru a scurta traseul dacă vrei să te retragi spre Timișoara, în caz de nevoie (vreme rea, accidentare, oboseală sau alte motive). Dacă lucrurile ar fi arătat mai rău, am fi scurtat pe aici, şi noi. Așa… am zis săru’mâna și am mers mai departe, imediat după ce mi-am revenit. Am avut un moment în care NU m-am simţit deloc bine şi a trebuit să mă așez pe o bancă. Cred că a fost ceva cu glicemia, nu știu ce altceva putea să fie așa dintr-o dată. „Am rămas împreună, nesocotind ceasul.” Am reușit să-mi revin mai bine după ce am băut nişte apă și mâncat un sandviș pe care l-am cumpărat de la magazinul din sat (defapt doar o jumătate pentru că l-am împărțit cu Cristi).
După o foarte scurtă porțiune pe asfalt până la intrarea în pădure, i-am dat bice cotind stânga pe un drum de pământ. Nu am mai continuat către Centrul de Echitație Herneacova pentru că noaptea venea, mai aveam circa o oră jumătate de lumină, așa că am decis să ne scurtăm călătoria.
Deși este mai scurt în ceea ce privește kilometrii parcurși, pornim așadar spre vest pe un drum de pământ deasupra Văii Băcinului până aproape de o fermă, apoi spre, spre nord-vest, până la intersecția cu drumul dintre cele două localități: Bencecul de Sus - Ianova.
Niciodată nu știi ce surprize plăcute îți poate aduce finalul unei zi doar printr-o simplă decizie. Ați zice că suntem pe autostrada bicicletelor și da, cam așa se poate traduce mare parte. Marius a denumit acest drum "autostrada offroad", atât de fain era de mers pe el! De la intrare și până la Ianova a fost aproape într-o coborâre ușoară.
Soarele răsare și pentru cei care privesc spre vest.
Crucea de la intersecția celor două drumuri.
Din nou cotim la stânga către Ianova. Drumul este unul de macadam foarte bun.
Ziua e pe cale să plece, să dispară între lumină și întuneric, între sfârșitul unei zile și începutul nopții. Din Ianova continuăm pe același drum către Giarmata, cel pe care am și venit, evitând astfel traficul de pe asfalt. Au fost și momente la final în care cauciucul roților a gustat și altceva decât offroad-ul. De la Giarmata Vii până acasă a fost pe asfalt, la lumina farului. A fost genul de weekend în care ne dorim cu toții, dar rareori găsim timpul și s-a încheiat așa cum fac majoritatea acestor weekenduri, cu întrebarea „de ce nu facem asta mai des?” Apropo! o toamnă reușită!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Părerile dumneavoastră.