Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Nici o vară fără mare!

Cui nu-i place marea? Cred că toți ne dorim să ajungem măcar câteva zile la mare, atunci când se poate.

Am cunoscut marea la 18 de ani. Atunci am văzut-o pentru prima oară. Eram în tren și vedeam o imensitate albastră, mare, împunătoare și totodată atât de primitoare. Mi-e dor de mare și gândurile mă duc pe plaja aceea pustie – plaja pe care o caut de-o viață. Uneori alegerea locului poate fi greoaie, mai ales atunci când locul ales trebuie să îndeplinească fel de fel de condiții, în funcție de preferințele fiecăruia. Știu că e acolo, mă așteaptă. Mi-e dor de nisipul fin. Mi-e dor de briză, și mi-e dor de cântecul valurilor, de somnul furat sub umbrele colorate. Mi-e dor de soarele obosit la sfârșit de zi, de portocaliul lui frumos și de valurile mici pe nisipul ud. As vrea să fiu acolo și nu aici visând la mare. Furnicile din tălpi pișcă din ce în ce mai tare și abia aștept să plec de acasă. Poate mâine... Am învățat că uneori e bine să nu mai faci atâtea planuri așa că am păstrat tradiția și am făcut o rezervare și în acest an tot în Venus, la același hotel de acum un an, chiar dacă am vrut să mai schimbăm. Planul general era pentru 10 zile, cu opțiunea de a prelungi. Această stațiune este una din favorite pentru că oferă multiple oportunități pentru petrecerea timpului liber. Am ales această perioada de început de sezon în primul rând pentru că prefer relaxarea și liniștea, în detrimentul zarvei turistice, iar costul vacanței este semnificativ mai mic. În plin sezon estival, litoralul este mult mai aglomerat și destul de zgomotos, în special dacă au loc festivaluri sau concerte, dar și șansele să găsești cazare care să corespundă preferințelor tale poate fi mai dificil. Fiind o vacanță planificată din scurt am plecat la drum, ca niciodată, fără foarte mult research făcut în avans, însă până la urmă sa dovedit că mi-a plăcut mai mult așa. 

Indiferent de perioada în care o planifici, o vacanță pe malul mării poate fi o experiență minunată. Și pentru că vacanța înseamnă mai ales soare, plajă și mare, o să vă arăt câteva poze cu cele mai frumoase locuri în care ne-am bălăcit dar și peisajele ce ne-au încântat… Recunosc că le-am călcat mai mult pe cele aflate în sudul litoralului dintre Olimp și Costinești, pentru că ne sunt mai dragi țărmurile, cu golfuri sălbatice și cu cât mai puțină lume eventual.

 ”Do-it-yourself vacation”.

And so...my adventure begins! Bagajul meu de călătorie...un rucsac și-o trotinetă. Este mică şi pliabilă şi o pot lua cu mine oriunde în vacanţă la mare sau la munte, pentru a mă bucura pe deplin de aceasta, pentru că, mereu e un loc nou în care vrei să ajungi sau pe care vrei să-l descoperi. 
În trenul pe ruta Timișoara - București. Era o noapte caldă de vară, un tren care mă legăna din toate părțile și un drum care mi se părea infinit de lung. Pentru că majoritatea călătoriilor cu trenul sunt ştiute de călătorii autohtoni, nu voi detalia foarte mult, încercând să pun accent doar pe unele probleme legate de mine. Pentru că nu am avut un tren direct Timișoara/Mangalia, decât peste o zi, am fost nevoit să merg prin București cu un tren ce venea de la Arad. Acest lucru a transformat călătoria mea până la Mangalia într-un drum de 18h 30, ceea ce putea fi de doar 15 h pe linie directă. Nu mă plâng, doar încerc să ofer o imagine realistă. Pentru mine a fost relaxant, am putut să mă deconectez, să stau întins (scaunul alăturat era liber) și să mă pierd în gânduri...sau să ascult muzică în căști.
There is no problem without a soluțion. Totul poate fi rezolvat sau se poate ajunge la o rezolvare. București Nord. O gară foarte aglomerată. Condițiile de călătorie până aici au fost bunicele, nu sunt semne că s-ar schimba ceva în acest sens. Am ajuns cu o jumătate de oră întârziere însă nu m-a deranjat, a mai scurtat puțin din timpul celor două ore și jumătate pe care le aveam de așteptat la trenul de legătură către Constanța.
Drumul până la Constanța deja se anunța unul supraaglomerat, asta și pentru că se apropia week-end-ul, dar și pentru că trenul venea de la Brașov și sigur nu venea gol. CFR a pus la grea încercare răbdarea noastră pentru că și la acel tren s-au anunțat întârzieri. Până la urmă nu au foarte multe, la cele două ore care ar fi trebuit sa fie timpul de așteptare, s-a mai adăugat o jumătate de oră. 
Gara din Constanța. Experienţa cu trenul rămâne memorabilă. Și aici aveam de așteptat aproximativ o oră și jumătate ca să iau trenul spre Mangalia, timp în care nu m-am depărtat foarte mult de gară.
Foarte curând voi fi din nou la malul mării şi ca de obicei, cu siguranţă voi umbla, voi căuta şi voi vizita locuri noi... sigur mai găsesc eu ceva interesant de văzut. Litoralul românesc a avut şi are foarte multe locuri frumoase care merită descoperite.
Neptun. Accesul către toate stațiunile de pe litoral, Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Cap Aurora, Neptun și Olimp, se face pe șoseaua E87 (DN39).
La cazare... Acest loc mi-a atras atenția cu cu ceva ani în urmă pentru că oferă posibilitatea unui loc izolat, înconjurat de spații verzi și pomi care asigură aer curat și răcoare în timpul verilor toride, dar totuși aflat într-o stațiune în care ai acces la toate facilitățile. Am fost și anul trecut aici.

Mă întorc mereu cu drag în unele locuri. Principalele motive datorită cărora am preferat sudul litoralului sunt experiența anterioară pozitivă, plajele și opțiunile pentru petrecerea timpului liber. Vreau ca șejurul meu care este de 16 zile la mare, să mă bucur în principal de stațiune și de plajă?
Tot ce am nevoie pentru o ședere confortabilă: pat, toaletă complet utilată, TV, Wi-FI. În plus, este la doar câteva minute distanță de plajă și dispune și de un minibar, parcare, terasă și camere cu balcon. 
...simplu azi. Încep cu plajele din Venus. Acestea sunt, pline de turişti în sezonul estival, şezlonguri și umbrele. 
Prima zi a fost una de acomodare. Pășeam cu grijă, pășeam plutind parcă la întâlnirea cu apa mării, cu valurile jucăușe. 
Câteva zile de leneveală cu burta la soare în acest loc ar veni doar să completeze o vacanță bogată în multe alte experiențe. 
În prima seară s-a lăsat cu o plimbare, pân' la "La Foisoare". Au cam de toate aici: supe și ciorbe, fripturi, salate, garnituri, prăjituri, chiar ;i pizza. Chiar dacă împingi tava nu e autoservire pentru că nu te poți servi singur, poți  doar comanda iar cineva te servește. Mâncarea în general se cântărește, mai puțin ciorbele iar preturile pornesc de pe la 10 lei pe suta de grame în funcție de preparat.
Soarele se lasă uşor-uşor, peste stațiune. Privit din depărtare, îl poți acoperi c-un deget, atât de mic pare! Am mâncat, apoi m-am plimbat prin stațiunea care își întâmpină turiștii cu aceleași trotuare înguste și pline de gropi, apoi m-am întors la cazare! Încă de la intrarea în Venus, oamenii sunt șocați și dezamăgiți de imagistica stațiunii. Peste tot s-a mai făcut un trotuar o băncuță, un spațiu verde dar, Venus e neschimbat, e așa de când o știu... nimic nu s-a făcut, nimic nu s-a schimbat. De schimbat s-au schimbat doar oamenii din ea. 
Dimineaţa devreme. În aceste zile mă voi bucura de plajele cu nisip fin și de apele calde ale Mării Negre. Lady M, e locul unde mi-am propus să stau la soare pentru că am vrut să rămân aproape de cazare. Am descoperit plaja plimbându-mă pe malul mării (cu mai mulți ani în urmă). Se află în apropierea restaurantelor, magazinelor și-a câtorva tarabe cu street food. Am fost de mai multe ori aici, dar nu țin minte să fi fost atât de liber. Mă simt de parcă am plajă privată. 
Plaja este relativ mică în zona de cearșafuri, deloc liniștită și foarte aglomerată în sezonul estival. Pentru că sezonul de plajă e abia la început, este exact ce îmi doream. Acest lucru oferă premisele unei vacanțe liniștite și ferite de orice factor de stres. Nu sunt adeptul aglomerației din stațiuni. În concluzie, plaja Lady M. e o opțiune frumoasă până nu devine aglomerat. 
Chiar de pe plajă puteți lua o barcă care să vă ducă la o plimbare în larg. Pentru 30 de min, tariful e în general 30 lei/ persoană doar că domnul cu barca o plimbarea nu a durat mai mult de 15 min
Hello, it's me! Cu picioarele în nisip. Dimineți răsfățate de soare cu multe momente de relaxare la malul mării. Când a fost ultima oară când te-a i relaxat cu adevărat? 
🍽 Pentru masa de prânz aveam de ales dintre a merge câteva minute pe jos, până la Larisa sau alăturat la terasa Foișoare. Ca să vă faceți o idee despre acest loc, este o autoservire cu terasă – la care se poate lua micul dejun, prânzul sau cina în aer liber. NU este o încurajare de a mânca la Foișoare, în realitate mâncarea e foarte scumpă! Locurile de luat masa sunt pe alese și pentru toate gusturile, astfel poți servi masa în fiecare zi în altă parte, la o distanță rezonabilă de plajă. În principiu găsim cam același lucru peste tot. 
Pentru început am ales să mănânc la Foișoare. Mâncarea mult mai proastă ca acum un an. Poate și pentru că e la început de sezon?. Ciorba de burtă fără burtă, numai zeamă, ciorba de perișoare fără perișoare, la fel și ciorba de văcuță, carnea avea un gust oribil ( probabil era veche, recongelată), iar multe dintre preparate arătau bine dar nu aveau gust! Tot ce se afla în această farfurie a fost cântărit: morcovii separat, brocoli separat, carnea separat. Mi-aș fi dorit să aibă un preț corect pentru ceea ce oferă dar în general, nivelul prețurilor mi se pare disproporționat în raport cu cel al serviciilor oferite. Din moment ce sunt mereu valuri de turiști care frecventează astfel de locuri, șansele de a servi vreodată mâncare și nu rebuturi... sunt destul de mici! Nu degeaba multă lumea preferă litoralul din alte țări, la noi nu se schimbă nimic în bine, poate din rău în mai rău. Însă, în pofida nemulțumirilor, litoralul nostru este plin ochi.
 După ce mi-am luat "porția de soare",  pot explora împrejurimile și pot descoperi oriunde pe distante mici. Nu obişnuiesc să stau pe aceeaşi plajă de dimineaţă până seara.
Mangalia - oraș turistic și port la Marea Neagră

Am ales să fac o plimbare la Vama Veche!
 Și, cum în drum spre Vamă, o întâmplătoare coincidenţă a făcut să zăresc Muzeul Marinei din Mangalia, trebuie să recunosc că mă bucur. Foarte interesant pentru cine este interesat de lucruri tehnice si eventual a făcut și armata. Muzeul Marinei este situat la ieşirea din Mangalia spre Vama Veche, cu acces direct la drumul E 87.  Program: Zilnic 08:00-18:00. 
Muzeul Marinei cuprinde o expoziție de armament și tehnică navală, organizată pe servicii de luptă. O mare parte din exponatele muzeului sunt expuse în curtea din fața muzeului, acolo unde se poate admira o impresionantă colecție de artilerie navală și antiaeriană, vase și alte obiecte marinărești. 
Cel mai mare, interesant şi atractiv exponat al întregului muzeu, este nava militară expusă aici. Este vorba despre o vedetă torpiloare cu aripi portante, navă ce face parte din clasa Huchuan şi care cândva se încadra în elitele marinei române. 
Ce am reuşit să o identific a fost o torpilă de 533 mm şi o rachetă anti-navă P-15 
...o torpilă de 533 mm și Bustul Marinarului Erou

Intrarea principală în clădirea muzeului. In cele două săli ale muzeului este dispusă o impresionantă colecție de tehnică militară și obiecte de patrimoniu care redau istoria recentă a Marinei militare. 
În curtea din fața clădirii muzeale este dedicată exclusiv artileriei navale și antiaeriene, aproape toate dintre tipurile de arme prezentate fiind încă folosite pe navele noastre militare. Primul exponat care îți sare în ochi este o mitraliera MR-2N de calibrul 14,5 mm
Tunul antiaerian ZIF-31
Piesa de rezistență a acestei colecții este un tun antiaerian KS-30 de calibrul 130 mm, folosit între anii 70–90 de către Artileria de Coastă. 




Plimbare și la Limanu


2 Mai...Foarte frumos locul pentru amatorii de liniște și off camping...numai că-s și mulți nudiști prin zonă... am fost doar cu pasul și e frumos!
Poate nu am nimerit într-o zi bună, dar plaja aceasta nu m-a impresionat. Cu siguranță însă în realitate arată mai bine decât se vede în fotografii.
Localitățile 2 Mai și Vama Veche, cele mai sudice de pe litoralul românesc, erau simple sate de pescari în trecut.
Situat la circa 1 km. de granița cu Bulgaria, 7 km de 2 Mai și la 12 km de Mangalia, Vama Veche este în continuă schimbare și modernizare. Reprezintă o zonă foarte cunoscută și apreciată de turiștii veniți aici. Sătucul Vama Veche are numeroare terase, fast-food-uri, restaurante și o mulțime de tarabe cu suveniruri de toate felurile... Distracția este cuvântul de bază al stațiunii, pe plajă fiind organizate în mod constant seri de chitară la foc de tabără
Lista de prețuri Vama Veche
Ce m-a atras la acest loc cred că este redundant să spun, vă invit să vă uitați la poze 🙂  Mangalia reprezintă capăt de linie a căii ferate, iar din Mangalia pân'la Vama Veche, se pot lua microbuze sau autobuzele electrice, care fac legătura dintr-un capăt în celălalt al stațiunii, puse la dispoziție de primăria Mangalia. Din ce am observat, au un parcurs destul de regulat. Se poate ajunge și cu mașina proprie pe drumul național E 87.
Plaja are cam 1000m lungime, ceea ce vă permite să alegeți o zonă mai liniștită sau una mai animată, după gust.

 
În stațiune există mai multe plaje/zone ale plajei de diferite tipuri. În funcție de preferințe, puteți alege o zonă mai izolată sau mai apropiată de facilități, beach baruri și restaurante de-a lungul drumului ce merge pe lângă plajă..
Porțiuni de plajă liberă.


Culoarea apei și marea limpede creează un cadru pitoresc de neuitat.

Puteți căuta cazare în această zonă, dacă vreți acces ușor la plajă fără a sta la un Hotel.
Pe aici se coboară pe plajă. Merită din plin efortul, vă puteţi relaxa fără sa vă perturbe nimeni liniştea.

Beautiful scenery! Conectat cu natura, conectat cu adevărat la propriu.

Din Vama Veche se pot vizita cu ușurință zone și stațiuni din partea nordica a litoralului bulgăresc.
Loc de belvedere, unde te pui cu fundu’ la Marea Neagră, și-ți tragi un selfie! O fotografie autoportret.
La întoarcere m-am plimbat prin portul Mangalia. Și da, în sudul litoralului ai ce face din plin, nu trebuie doar să stai izolat: plajă cameră de hotel și să mănânci👯
Matinal, aştept răsăritul zi de zi. Nu am mai pozat de foarte mult timp un rasărit. Privit din depărtare, îl poți acoperi c-un deget, atât de mic pare! 
Mornings with a special charm. Când vine vorba de motivație, putem spune cu ușurință că întotdeauna ne-ar trebui mai multă! Încep dimineața cu doza potrivită de energie.
Cerul pare învăluit în nori roz și portocalii.
Relaxarea nu înseamnă lipsa acțiunii. Las soarele să mă cuprindă, în timp ce fac o baie în mare și mă bucur de tot ce mă înconjoară oriunde ajung cu privirea.
Doing nothing can sometimes still be something. Așa arată un moment de relaxare deplină, cu o muzică bună ascultată (în surdină) doar pentru mine, la răsărit de soare...✨
Prin utilizarea cremei de protecție solară precum și evitarea expunerii directe în orele de vârf, îmi mențin sănătatea pielii și previn arsurile solare și mă pot bucura de soare în siguranță și fără riscuri. 
Este o vară luuungă și din ce în ce mai fierbinte. Cu toate că foloseam o cremă de protecție solară, am stat la soare până în jurul prânzului... încercând să previn arsurile solare și expunerea excesivă la raze UV. 🙂
Plajă din Neptun
După-amiaza norii aduc umbră, lucru bine venit în zilele toride cu temperaturi foarte ridicate, mai mult decât atât îmi ofereau cel mai bun moment să-mi extind ”hotarele” și să descopăr locuri inedite, locuri cu emoţie. 
Cu trotineta voi putea ajunge cu uşurinţă în toate colţurile litoralului și mă pot putea bucura de tot ce are aceasta de oferit. Neptun-Olimp, Jupiter, Venus sau Costinești sunt stațiuni în plină vogă, și pot fi o adevărată aventură pentru escapada mea cu trotineta. 
Lacul cu Nuferi din Neptun
Olimp. Căutarea unor noi locuri de plajă

Plajele private din Olimp
Cele pe care le vedeți în fotografii sunt ale unor unități de cazare. Acest lucru este însă tipic plajelor din Olimp.
Faleza Olimp care te îndeamnă la plimbări lungi
La plajele private, distanța dintre șezlonguri e ceva mai mare în comparație cu celelalte plaje 

Dacă ești în căutarea unei zone care să impresioneze prin frumusețe și bun gust, în sudul litoralului este exact unde trebuie! 
Litoralul este în această perioadă un imens șantier.
Din întâmplare mi-a ieșit în cale un drum de pământ. Chiar și în zone precum Olimp, se găsesc, șantiere. Asta și pentru că zona este ținta mai multor proiecte de anvergură. Așadar în nordul Olimpului, în imediata vecinătate a ultimelor hoteluri și la doi pași de mare, se lucrează intens la construcția unui dig în mare. Drumul este folosit de camioane pentru că pe acolo se căra piatră. Poți vedea ce-i dincolo de el doar în zilele de weekend când nu se lucrează. 
Această parte a plimbării s-a strecurat pe nesimțite usor-ușor. Drumul de care vorbeam mi-a trimis în întâmpinare o plajă cu nisip fin. Veștile sunt grozave și nu prea: grozave pentru că este o scurtătură, și nu prea grozave pentru că, în cazul unei mașini cu garda prea la sol, o s-o cam rupeți în două. Așadar, alegerea fiecăruia. Există însă o variantă ocolitoare cu drum asfaltat pe care urmează să îl descopăr la întoarcere.
Oriunde privești, există ceva în construcție....zona din apropierea plajei este un imens șantier. 
Din acest loc se observă mai bine!
 Între Olimp și Golful Francez din Costinești se află plaja aceea la care visezi un an de zile și în care vei găsi și multă natură și libertate. Practic, plaja se afla în comuna 23 August lângă Hotelul Blaxy, și apartine de Fishing Village, Popasul Pescarilor. În apropiere se află și lacul Tatlageac unde se poate pescui. 
Oaza mea de linişte de pe litoral e aici. 
N-au trecut nici 5 minute, că m-am și trezit cu un musafir din cale afară de curios! Am surprins-o jucându-se pe plajă ceva mai devreme iar acum a venit la mine
Aici găsești relaxarea. Accesul la plajă este prioritar pentru clienții pensiunii Fishing Village, Popasul Pescarilor, dar poți veni să faci plajă aici și dacă ești cazat într-una dintre stațiunile învecinate și cauți un loc la malul mării care să nu fie atât de aglomerat.
În această zi mi-am primit porția de inspirație pentru zilele ce vor urma. Adevărul e că atât de cucerit am fost de plimbarea asta, încât mi-am promis că o să mă întorc. Îmi imaginez ca și cum dorința acesta ar fi deja împlinită.
Întoarcerea spre Olimp a fost pe un drum de asfalt.
Lacul Neptun
...spațiul de recreere. Seara mi-am încheiat-o prin stațiunea Jupiter și Venus.
O nouă zi începe pe trotinetă. Întâmplarea de ieri mi-a făcut așa o plăcere că dimineața mea începe într-o frenezie. Sărind peste micul dejun și ieșind în grabă pe ușă, am și pornit către locuri noi, recent descoperite, Golful Pescarilor (plaja 23 August) 
Neptun! În drumul meu spre plajă (dimineața la 5:30) 
Depozit de piatră imediat cum se iese din Olimp
Din Olimp, se poate urma un drum de aproximativ 4 km asfaltat.  După ce treci de calea ferată pe strada Trandafirilor, faci dreapta pe primul drum care îți iese-n cale, adică la indicatorul către BLAXI sau Plaja Maya. Drum care duce și la halta Pescăruș.
Aici se face dreapta
Indicator există doar pe partea opusă, pentru cei care vin dinspre Constanța
Complexul Rezidențial Blaxy
Intrarea în Complexul Rezidențial Blaxy se face pe aici...
Lacul Tătlăgeac, iar dincolo de el Fishing Village, Popasul Pescarilor. E aproape capăt de linie. Cu mașina, poți veni din 23 August, din Costinești (pe drumul care duce spre Mânăstirea Sfânta Elena, care este asfaltat doar până în zona mănăstirii) sau din stațiunea Olimp, cca 4 km pe un drum comunal asfaltat. Aici se termină asfaltul, așa că nu vă așteptați la cine știe ce trafic în zona aia. 
Halta Pescăruș! Localitatea, dacă putem să-i spunem așa, e legată de restul lumii prin calea ferată, însă numai câteva trenuri mai opresc zilnic în Halta Pescăruș. Nu e un loc uitat de lume, dar e un loc în care te poți simți departe de lume.
Drumul către țărm se face pe unul de macadam. Jos, dincolo de linie e plaja, una superbă, cu nisip și scoici aduse de valuri, pe care stau aliniate bărcile pescarilor ce ies în larg la primele ore ale dimineții pentru a aduce pe țărm guvizi, stavrizi și tot ce altceva mai poate oferi marea. 
Another Day, Another Place! După un drum destul de lung, la care nu m-aș fi încumetat să merg pe jos (motiv pentru care nu am ajuns până acum aici), dar floare la ureche cu o trotinetă, am descoperit această mică şi deosebită plajă. Ce se poate vedea în excursia la golful Popasul Pescarilor? Aici doar câteva imagini...restul experiență!
Always A Pleasure To Discover New Places! Mereu mă bucur când descopăr locuri frumoase. Doar exploram și la fiecare pas mă bucuram de ce vedeam în jurul meu. Pentru a ajunge pe plajă e necesar să cobori mai multe trepte abrupte, însă priveliștea de sus este incredibilă, mai ales dacă vrei să prinzi răsăritul!
Așezați la mal aveți posibilitatea să admirați marea și plaja și să priviți în larg spre bărcile pescarilor și locurile unde sunt puse plasele de peste, pentru a aproviziona cherhanaua din apropiere. Așadar, mare parte din preparatele de aici sunt proaspete, prinse din Mare de către pescarii aflați la o aruncătură de băț.
Această plajă este locul unde îți poți petrece mai multe zile sau chiar un concediu într-o atmosferă specială de libertate potrivită pentru cei care doresc să campeze cu cortul și să se bucure de natură. Nimic nu se compară cu răsăritul și apusul soarelui, de care te poți bucura direct din cort. Nisipul fin este amestecat cu cochilii de scoici și melci iar apa este curată, fără muzică în boxe, singurul zgomot auzit aici fiind cel al valurilor. Este printre cele mai frumoase de pe litoralul romanesc, (dar, să nu uităm că frumusețea stă în ochii privitorului) un loc incredibil de frumos și liniștit...și se învecinează la nord cu Costinești. Plaja Pescăruș e destul de lungă ca să nu te simți asaltat de vecinii de cearșaf
Așteptând soarele...
Casa Analys în dreapta și câteva construcții ridicate una lângă alta a-le pescarilor... Un loc frumos de cazare - preturi pe măsură. Din aceste curți, de altfel înverzite de copaci sau viță-de-vie, în ciuda spațiului restrâns, se coboară direct pe plajă, pe scări de lemn sau de metal construite de pescari.
Faleza abruptă și calea ferată. Accesul la plaja se mai face și prin acest loc pe câteva trepte abrupte săpate în pământ.
Ce trebuie să iei în considerare înainte să vii aici, este faptul că plaja Pescăruș este o plajă în totalitate neamenajată, prin urmare nu veți găsi acolo beach bars sau șezlonguri de închiriat, și nici vreo altă sursă din care îți poți procura băutură sau mâncare: nu se vor plimba vânzători cu fructe, porumb fiert sau kurtoskalacs (colac secuiesc), dar cu toate acestea iți va lăsa amintiri de neuitat. De aceea, este important sa pleci pregătit către această plajă. Nu uita să iei cu tine apă, alimente în cazul în care vrei să stai aici mai mult de câteva ore, prosoape, crema cu protecție solară și eventual o umbrelă.
Ai parte de multă liniște, mai ales în timpul săptămânii. Este o plajă îngustă, dar lungă, înconjurată de maluri înalte, ceea ce creează o atmosferă intimă și relaxantă. Culoarea apei este uluitoare, având o nuanță turcoaz intensă care contrastează frumos cu malurile înalte care înconjoară plaja. 
Priveliștea oferită de malurile înalte și marea limpede, creează un cadru pitoresc de neuitat. Un peisaj care se îmbină armonios cu natura în starea ei pură. Ce spuneți? Ați văzut fotografiile. Nu-i așa că merită să vă pregătiți mașina și să porniți la drum, acum, când încă nu mulți cunosc locul? Vă veți relaxa după un an de muncă și veți uita de toate, în acest mic colț de rai.
Acesta era, pe scurt, tabloul așezării de pescari de la Halta Pescăruș, dar o să mai revin. Întoarcerea o fac deja pe un drum deja cunoscut pe care l-am folosit de dimineață. Dincolo de acest gard situat lângă  Popasul Pescarilor, se află Complexul de Vile SunSilva. Un frumos loc de cazare, unul select de 4 stele cu dotare și servicii pe măsură.
Doar niște spatii părăsite
Aici trec frumos calea ferată, benoclându-mă de trei ori în stânga și-n dreapta pentru că pe acolo trece trenul de-adevăratelea, cu viteză, multe vagoane și tot tacâmul, apoi mai merg puțin și dau de plaja Maya. 
Direct în plaja Maya. 
Vreme perfectă, plajă liberă. 
Când veți ajunge aici, după ce o sa vă bată puțin briza o să cam uitați de toate relele, de aglomerație sau de drumul pe care e posibil să-l fi bâjbâit dacă nu v-ați documentat bine înainte.
De aici se poate vedea foarte bine digul la care se lucrează zi de zi...
Plaja este ușor mai lată în partea de șezlonguri și se îngustează pe măsură ce înaintezi spre zona de coastă. Această linie de plajă este supravegheată zilnic de doi salvamari.
Dincolo de aceste umbreluțe e locul ideal care te îmbie la un prânz liniștit. La briza mării, cu un peisaj de excepție și o mâncare delicioasă, uiți de griji și te încarci cu energie pozitivă. Am descoperit un borș de peste, o bunătate cu " genocid " și mujdei de usturoi 🥂🍺👍 Curcubeu pe cerul gurii doar când mă gândesc, iar la felul doi, pește (vedeta acestor locuri), pe care l-am savurat până la ultima bucățică. Așadar, o mâncare absolut demențială - mare parte din preparatele de aici sunt proaspete, prinse din mare de către pescarii aflați la o aruncătură de băț... 
Cățelușa de pe plajă (s-a atașat de mine încă din prima zi, nu i-a trebuit mult) Era tare cuminte dar uneori avea obiceiul să mai fure câte un șlap, un tricou, tot ce credea ea că se poate juca, apoi fugea cu ele pe plajă.
Cu ea îmi fac toate deplasările. Când ești conectat cu dorințele tale, trotineta poate face puțină ordine în viețile noastre…
Locul în care mă simt mereu liniștit...Ceva se schimbă de fiecare dată și totodată ceva rămâne la fel. Astăzi marea ne-a trimis niște valuri mai consistente. Poți să vezi totul clar la mal. Mă bucur însă să remarc că deși foloseam telefonul, acesta stătea uitat chiar și pentru mai multe ore pe pătură, îl foloseam doar pe post de aparat foto, uneori nici nu îl auzeam că sună.
Dimineți răsfățate de soare cu multe momente de relaxare la malul  mării.
Astăzi se văd alge pe mal, probabil marea a fost mai agitată peste noapte.
După-amiaza se lasă cu o nouă plimbare! Întotdeauna este o plăcere să descoperi locuri noi
Privire spre portul Mangalia


Portul turistic Mangalia 
De aici, pot fi efectuate călătorii către stațiunile aflate în imediata vecinătate, de-a lungul litoralului Mării Negre, dar și trasee de navigație costieră mai lungi. 
Voi ajunge și la „farului genovez“ din Mangalia

Aici sunt mereu bărci care vă permite să vă aventurați într-o plimbare deasupra valurilor line ale mării, ca metodă de relaxare după o zi sub soarele torid al verii.
Plaja din Mangalia este mărginită de faleza folosită ca zonă de promenadă. Să mergi la plimbare pe faleză exact la apus, este modul perfect prin care poți încheia orice seară.
Plaja din Mangalia (împărțită în mai multe plaje/zone ale plajei de diferite tipuri: plajă cu nisip, plajă organizată, plajă neorganizată), se întinde între plaja Saturn și digul nordic al Portului Mangalia.
Plaja Corsa - multe plaje se află chiar în apropierea restaurantelor, magazinelor și zonelor în care se găsesc apartamente de închiriat. Întinderea de nisip este caracterizată printr-o abordare ușoară a mării și o porțiune considerabilă cu apă de mică adâncime.
În funcție de preferințe, puteți alege o zonă mai izolată sau mai apropiată de facilități, food trucks și restaurante de-a lungul falezei ce merge pe lângă plajă..
La fel ca și alte zone de pe litoral, plaja din Mangalia dispune de serviciu de salvamar, mai multe terase, precum și zone amenajate cu șezlonguri și umbreluțe. 
I love the smell of coffee in the morning ☕ Dacă o dată îmi imaginam doar cum m-aș simți să am un moment doar pentru mine, în care mă plimb și îmi savurez cafeaua în liniște? Iată că acest lucru s-a întâmplat... la 5 dimineața 
În armonie cu natura și cu mine însumi. Se spune că ziua bună se cunoaște de dimineață. 
Pentru o dimineață de ținut minte, am ales acest loc. Înspre prânz și cina, masa se poate servi la Cherhanaua de la Popasul Pescarilor. Mă bucur de frumusețea mării încă de la debutul dimineții!
 De aici te poți bucura de o priveliște absolut impresionantă spre Olimp 
Peisaj de vis pe mare. Pescarii ies în larg... nu se lasă învinși și speră în fiecare zi ca peștele să se lase prins, apoi vin din larg.

Zilele însorite se arată la orizont și pentru că ele trec cu repeziciune, trebuie să profităm pe deplin Dacă ajungi să prinzi un rărărit în locuri ca și acesta, este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face. 

Plaja 23 August



O plimbare pe malul mării îți va oferi priveliști de neuitat.
Drumul care merge la Costinești ! într-una dintre zile am să vreau să merg până acolo să fac plajă, baie în mare și baie de soare. De altfel una dintre cele mai renumite plaje ale României.
Cu un astfel de tren am ajuns ți eu de la Timișoara. 

Satul pescăresc 23 August. Citeam pe undeva că în curând, toată așezarea de pescari va dispărea de pe faleză, care va fi modernizată cu fon-duri europene. Așa s-a întâmplat și la Tuzla, când toate barăcile de pescari de lângă plajă au fost rase de pe fața pământului. 
La răscruce de drumuri. Cu mașina, poți veni din 23 August, din Costinești (pe drumul care duce spre Mânăstirea Sfânta Elena, care este asfaltat doar până în dreptul stabilimentului duhovnicesc) sau din stațiunea Olimp, pe un drum comunal pavat cu piatră spartă.
Închei ziua pe această plajă
Vibe de mare, soare, vacanță și griji puse pe pauză…Aici mi-am petrecut foarte mult timp la soare, pe pătură.
Norii fac parte din peisajul zilnic și sunt,  unele dintre cele mai apreciate fenomene ale naturii. La prima vedere par ușori și pufoși, însă în realitate nu este deloc așa. Norii sunt formați din particule de apă care se evaporă din mări și oceane, sub căldura soarelui. 


Before Sunrise! O nouă zi, un nou loc de plajă
⏱ Trăiește la 5 dimineața răsărituri și la 17:00 la apusuri, unde vei vedea culorile pe cer care de obicei nu aparțin. 
SATURN este stațiunea în imediata vecinătate a Mangaliei. Apă, soare și briza. Întinsă pe o distanța de aproximativ 1.5 kilometri, plaja stațiunii Venus păstrează particularitatea plajelor din sudul litoralului romanesc, aceea că este brăzdată de golfuri care intră adânc în țărm.
Plaja dintre Jupiter și Saturn. Abia aici mi-am dat seama ce minunată e briza de pe mare. Nisipul fin și intrarea lină în apă fac o plajă foarte potrivită pentru familii cu copii – mergi mult și bine și apa e tot până la brâu. Este o plajă largă, și există mult spațiu iar nisipul fin și marea sunt, de asemenea, foarte curate.. În plus, există taverne și baruri unde poți savura mâncăruri și băuturi răcoritoare în apropiere.
⛱ O plajă într-o zonă „vântoasă” In anii anteriori aici era populară pentru kitesurfing. Anul acesta nu am văzut nici măcar o încercare. Poate și din cauza sporturilor cu skijetul (scutere de apă) care au devenit o afacere. 10 minute cu skijetul, pe Marea Neagră ajunge și la 250 de lei, iar cei care preferă să se plimbe cu banana, trebuie să plătească o taxă de 70 lei/persoană
Stațiunea este cunoscută ca fiind o locație în care apa mării este liniștită, iar algele își fac apariția destul de rar la mal. Este important de menționat că condițiile pot varia în funcție de anotimp și de vreme. În timpul sezonului de vârf, plaja poate deveni mai aglomerată. Cu siguranță cea mai bună plajă din litoral este aceea unde te vei simți cel mai bine, căci părerile sunt subiective. Eu prefer plajele mai puțin aglomerate.
I love the smell of coffee in the morning! Motivarea este cea care ne pune în mișcare. Ea ne stimulează gândurile și acțiunile, împiedicându-ne să lenevim toată ziua. 
La ora 4:50 am fost pe plaja, știind că urmează destul de rapid ceva frumos.
The moment doesn't wait. The moment is now! Spectacolul răsăritului din această dimineață este pe plaja Neptun? 
Absolutely stunning! Avem nevoie de motivație pentru a mă trezi dis-de-dimineață (uneori și la ora 04.30) pentru a vedea un răsărit de soare ca acesta  
''It's today; my favorite day'' Mai tăcută decât de obicei, marea „Nu se simțea nicio adiere de vânt” Liniștea va rămâne până când va fi din nou animată de turiști.
În rest? Am stat la plajă, m-am bucurat de mare și de soare, m-am relaxat într-un loc cu adevărat minunat. Timpul zbura și venea o nouă zi. Fiecare zi era copia celei din urmă. 
Așa mai stau eu uneori. Fizic în prezent, uitându-mă în zare după viitor, însă nu văd decât un vapor.
✨Chiar dacă sunt încă cu picioarele în nisip, bronzul mi-l iau încet, încet. Obișnuiam să stau acolo (ore întregi), până când canicula mă obliga să caut răcoarea de la umbră.
Zona dintre Neptun și Jupiter e o porțiune de plajă liberă cu pietre și nisip grunjos ⛱  Cândva... în acest loc era plaja amenajată (îngrădită) pentru cei care practicau nudismul. Este o plajă cu nisip, însă nu opțiunea ideală pentru relaxare la plajă, având în vedere alternativele. Cu toate acestea, dacă îți dorești un loc "mai ferit" de lume, atunci aceasta este plaja ideală cel puțin în prima parte a zilei!  
Se adună lumea, încă e dimineață.
La doar câțiva pași este plaja din Jupiter. 
Prima mare aglomerație s-a înregistrat și odată cu ea și Cozi la restaurante. Este loc “sub soare” pentru toată lumea dar ar fi plăcut să fie puțin mai “aerisit”... Am trecut pe lângă această plajă încercând să o văd măcar, dar plină ochi m-a gonit instant…Prefer plajele mai liniștite, cu mai puțină foială pe nisip dar și în apă. Este important să luați în considerare faptul că nu există toalete sau dușuri publice pe plajă iar dacă totuși acestea există nu sunt deloc la vedere sau prin apropiere. Majoritatea folosesc marea pe post de toaletă. 

Farmecul dimineților cu nuanțele roșiatice de neuitat

Nimic nu se compară cu răsăritul și apusul soarelui, de care te poți bucura direct de la malul apei.
Plaja Popasul Pescarilor. Este preferată atât de turiștii cazați la hotelurile din zonă, cât și de cei veniți în camping și este potrivită în cazul în care cauți liniște și relaxare, fiind totodată o zonă curată și retrasă. 
Și aici ai posibilitatea să-ți închiriezi umbrele și sezlonguri și este  preferată de turiștii care caută zone liniștite de plajă. 
În primul rând, nu este pentru cei pentru care locul perfect include un șezlong confortabil și un pahar de cocktail adus direct la umbrelă. Acest tip de servicii se găsesc la resorturi. 

Pe lângă răsăriturile și apusurile uimitoare, care au servit drept sursă de inspirație există multe alte fenomene naturale incredibile.
Natura ne uimește aproape zilnic datorită peisajelor superbe, dar și fenomenelor care par ireale și greu de explicat, uneori. Ziua de azi a început cu o ceață, un fenomen care apare îndeosebi toamna şi primăvara. 
Ceața obstrucționează vizibilitatea și creează o barieră în calea pătrunderii luminii solare. Un peisaj misterios ce povoacă diferite senzații: fie calm și liniște! fie agitație chiar nervozitate. 

O ceață ce a acoperit tot litoralul. Imaginea misterioasă nu a durat prea mult, căldura soarelui abia răsărit limpezind repede atmosfera. După ce mi-am luat “porția de soare”,  mă întorc cu ușurință în locurile care mă atrag ca un magnet.
Pe lacul de la Neptun mai multe lebede îți atrag atenția prin sunetul lor specific. Te întrebi unde sunt păsările ce fac faimă ?
E musai să povestesc și despre locul care mi-a plăcut în mod deosebit… 
Am venit aici pentru distracție așa că asta voi face. În a doua parte a zilei, pe la prânz când deja era foarte cald, am făcut acea pauză de la bronzat și am pornit spre adevărata distracție... Motivația este dorința arzătoare care mă pune în mișcare și mă face să-mi doresc să ies din hățișul prezentului…! 
La această plajă poți ajunge și cu trenul coborând la Halta Pescăruș. Nu știu cum se face, dar acest loc mă atrage ca un magnet.
Ia  uitați ce priveliște avem de aici! "Într-o bună zi" este chiar astăzi. Energia unei dorințe arzătoare te atrage ca un magnet și îți clarifică deciziile și alegerile pe care le ai de făcut. 
Această parte a plimbării nu s-a întâmplat dintr-o dată, ci s-a insinuat ușor-ușor - un traseu pe care l-am construit de la o zi la alta. Atunci când trotineta devine parte din plimbările noastre, energia dorinței noastre nu cunoște decât limitele pe care noi le impunem... Cu alte cuvinte Trotineta e cea care pune lumea în mișcare.
 Punctele de belvedere sunt nenumărate, astfel că după ce voi trece de acest golf, voi ajunge la un alt punct de belvedere. Acela va oferi o panoramă completă către Costinești.  
Pescărușii au venit special acolo ca să se odihnească. Mă
 apropii încet fără să deranjez. 
Și plaja este plina de cormorani și pescăruși ce se odihnesc... toate adunate, laolaltă, cu mic și mare. Într-o prietenie nebănuită și o comunicare inimaginabilă pentru mintea umană. Diferiți și totuși se înțeleg. Nu se bat. La prima impresie, ai senzația că este o adunare, bine planificată, de-a lungul malului - nu m-am așteptat să văd atât de mulți. 



Vor exista întotdeauna provocări...drumuri, apusuri, căi ferate și câmpii care par aproape nesfârșite.

We Live To Explore! Evident, pe traseu te poți opri în mai multe locuri pentru a admira peisajele și marea. 
Am stat ceva vreme pe acolo fotografiind sau doar îmbătându-mă cu priveliștea, până când am realizat că mai am ceva de mers.


Până la urmă exploratorul din mine m-a scos din reverie, îmboldindu-mă să văd drumul până la capăt. Această atracție mi-a purtat irezistibil pașii către Costinești.


Cheers To Beautiful Moments. E vreme de poveste și de o bere rece. Greu de rezistat după așa un drum! M-am desfătat cu vreo două bericioaice Tuborg
Obeliscul, simbolul stațiunii Costinești
 Canalul care face legătura dintre Marea Neagră și Lacul Costinești 

Și pe aici o mulțime de restaurante, terase și tarabe cu suveniruri de toate felurile. Astfel, și Mamaia e un loc, plin de culoare, în care turiștii se pot plimba, pot face cumpărături sau pot mânca preparate diverse (la mare căutare sunt celebrele hamsii prăjite, sau midii, însoțite de o halbă cu bere).




Nu știu dacă ce-a mai căutată stațiune este acesta sau Eforie, eu le-am vazut sufocate aproape pe toate pe unde am umblat. Acum e încă în extrasezon și la o ora când lumea e încă la masa. 

Am încercat să mă las vrăjit de magia stațiunii și mi-am permis să descopăr o parte din povestea acestuia.
Epava navei Evanghelia pare integrată în peisajul stațiunii devenind în timp un simbol al Costineștiului. Îmi doream de mai mult timp să o văd în realitate nu doar din fotografiile turiștilor. Recunosc, m-au fascinat întotdeauna epavele, indiferent că vorbim despre cele ale vaselor eșuate sau despre cele abandonate. Se poate ajunge până la ea cu ajutorul bărcilor puse la dispoziție de localnici.


Bucurii simple, cu un gust desăvârșit
Cu aceste priveliști minunate din Costinești, urmează drumul de întoarcere. Acesta se continuă pe lângă calea ferată, același drum pe care am venit.

Conplex balnear și Mânăstirea Sfânta Elena de la Mare. Tot pe aici se termina și asfaltul. Mai departe se continuă un drum din macadam


Am crescut la țară și cred că simt mereu nevoia să mă reconectez cu natura, să mă bucur de simplitatea și frumusețea lucrurilor și de liniștea pe care doar astfel de locuri o oferă.
Apa de la un albastru deschis, până la un turcoaz pătrunzător și chiar un verde smarald în lumina soarelui. Fiind o plajă liberă, foarte retrasă unde accesul se face dintr-un drum de ţară, este locul unde uneori se practică si nudismul, deci perfect pentru persoanele total nonconformiste. 



Plaja Pescăruș este o plajă sălbatică unde se poate campa și cu rulota.
Mi-a prins tare bine plimbarea. Această aventură mi-a demonstrat încă o dată că locurile mai puțin bătute pot oferi surprize foarte plăcute. Și e o altă senzație când ajungi prin zone mai puțin umblate și le ai doar pentru tine.
Am încheiat după-amiaza cu o baie pe plaja Popasul Pescarilor. Felul în care ne comportăm în apă seamănă destul de mult cu moduri în care ne putem trăi viața. Uneori înotăm lin și înaintăm încetul cu încetul, iar alteori ne zbatem și riscăm să ne înecăm.
Plaja din Jupiter - Dimineața la răsărit

Plaja principală din Neptun, cunoscută și ca plaja „La Steaguri” este acoperită de nisip fin, cu intrare lină în mare, apă curată și numeroase posibilități de agrement.
Lacul cu nuferi Neptun la răsărit pe lângă care trec aproape în fiecare dimineață.


Accesul la plajă este pe jos, se trece o cale ferată. În imediata apropiere există și o parcare mare.
Cherhanaua Împăratul Romanilor

Când soarele apune deasupra litoralului cu nuanțele roșiatice, merg ușor spre cazare, dar în drum am oprit să mănânc ceva. Lucruri pe care le faci doar pentru că trebuie!
Terasa unde poți să iei prânzul sau cina la preturi mult mai accesibile decât în alte părți. Am fost atras de meniul zilei la doar 25 lei.
Meniul zilei la 25 lei, autoservire – felul 1 + felul 2 + salată + chiflă, iar seara după ora 19 totul era la 50%, deci un mare plus, se poate deci ;i pre'uri mai accesibile
Multe hoteluri s-au schimbat, renovat, alei, trotuare, faleze, cât despre prețuri sunt efectiv pentru toate buzunarele”  M-am plimbat pe aici atât ziua cât și la apus.
Plaje frumoase dar parcă prea înghesuite. 
În fața mării. Albastrul cerului se ferea după nori. Sunt acei nori care se formează la mare altitudine și toți prezic ceva în meteorologie. Undeva departe plouă. La Timișoara plouă sigur, a plouat toată săptămâna.
Dimineața lentă. Cafea bună. Nici un plan. Zilele treceau iar soarele ardea mai puțin azi așa că, îmi beau cafeaua și mă las în voia vremii  ,,la ce bun să stau pe plajă în vreme de ploaie?!..."  Norii de data asta au adus apă, picături de ploaie caldă. Și mâine e o zi...!

 M-am hotărât să iau micul dejun apoi să mă retrag în camera de hotel. Deci... de pe plajă am plecat direct la masă. Am luat micul dejun, iar... ca ziua mea cu Soare s-o salvez, planul pentru restul zilei a fost plimbare. Ploaia a fost de scurta durată și la un nivel destul de redus, suficient cât să strice o dimineață faină de plajă. Era mereu ceva de vizitat sau de inventat și nu vreau să-mi pierd ziua stând în camera de hotel, vreau să o petrec bucurându-mă de ea. 



Din punctul meu de vedere, este cel mai bun moment pentru a vizita Olimpul de la un cap la altul. Plajele sunt multe și unele dintre ele superbe. 


Plimbarea s-a încheiat așteptând-ul pe Cristi la halta Neptun. De astăzi vibe-ul de vacanță începe să se facă din ce în ce mai simțit.


O nouă dimineață spre Popasul Pescarilor. De data asta nu am mai fost singur.
Ne îndreptăm așa ușor spre malul marii
Let's Make Memories Together! Prima zi a fost așa: cu trotinetele în Olimp - plaja Popasul Pescarilor  
Se pare că a fost o noapte agitată pe mare. Algele de la mal confirmă acest lucru.  Algele se formează din cauza sau datorită Dunării care se varsă în Marea Neagră, iar Dunărea aduce nutrienți cu care aceste alge se hrănesc.
În dimineața asta i-am adus o pungă de oase pe care le-a mâncat fără să clipească
Ne bucurăm de vacanță și de momentele frumoase petrecute împreună. 
Plaja de azi are o vedere frumoasă, are nisip fin și auriu, iar printre activitățile pe care le poți face aici se numără plimbările cu barca. 
Viața e frumoasă în plină vară, cu zile însorite plină de tentații, păcat că nu toți se pot bucura de ele, liberi să facă doar ce le face plăcere.

În după-amiezele când nu mai stau la plajă, vizitez locuri cunoscute pe faleza din Mangalia, care te îndeamnă la plimbări lungi.

„farul din capul digului“ Mangalia
Mangalia la ceas de seară

Am vizitat „farul genovez“ de două ori în câteva zile. Prima dată am fost singur, apoi am venit și cu Cristi. Accesul în interiorul lui nu este permis, închis fiind cu lacătul






Undeva în Mangalia
Penserat.

Și iată-ne!  Am petrecut împreună cele mai frumoase clipe ale acelei veri. Așa am petrecut o seară minunată de relaxare.
Vara, cea mai frumoasă perioadă dintr'un an, te face să'ți cheltui și ultimu' ban din buzunar, atmosfera nopților de vară incendiară nu pot să dorm știind ce se petrece afară.
Miros marea și simt cerul. Acesta este exact vibe-ul vacanței noastre din ultima săptămână. 


Ne bucurăm de vacanță și de momentele frumoase petrecute împreună și prin Vama Veche

Vama Veche și 2 Mai nu mai sunt demult sate de pescari, ci stațiuni în toată regula, cu hoteluri prezente pe site-urile internaționale de rezervări turistice.
Spre uimirea tuturor, România este bogată în obiective și atracții turistice




Și dacă tot vezi frumosul din jur, cum să treci fără să te oprești? Nici vorbă. Nu în cazul meu. Unele dintre cele mai frumoase momente sunt spontane, nu planificate.
Porțiunea dintre Vama Veche și 2 Mai iți dă sentimentul că timpul s-a oprit de mult în loc. Tot din întâmplare am ajuns aici. Băteam malurile în lung şi-n lat, fără un scop anume. Iubesc ceea ce fac și mă trezesc în fiecare zi întrebându-mă „oare ce mai descopăr azi?”, chiar dacă e luni sau plouă, sau poate am dormit prost sau insuficient. 

Am învățat să mă bucur mai mult de timpul petrecut cu cei dragi sau să le spunem ceea ce simțim.

Privim marea și cerul, și ne bucuram de fiecare moment. Inspir adânc și ofer o îmbrățișare, fără un motiv anume, în mijlocul unei zile de vară pentru tot ce am strâns pe lista... „într-o zi, când o să am timp”…





Azi în drumul nostru pe-afară,  ne-a prins o ploaie de vară, în care nimic nu a fost neobișnuit! Puțin prea torrențială, but it's so totally worth it !😜  Mai mulți tineri, fug și ei prin ploaie, râd, purtând drept pălărie, câte-o mână deasupra capului, ce nu are nici un rost în ploaia mare. Iute am căutat și noi locul de-adăpost sub o umbrelă.
Am ascultat și privit ploaia caldă de vară! Dejaaa....simt apa sub "sandală"...DUȘ, mare duș am făcut, dar nu-mi pasă că m-am udat. Ce-i drept, nici n-am avut prea multe accesorii pe mine. O șapcă și un tricou, doar na, era vară. Natura şi-a făcut baia cam un sfert de oră. Acum totul e curat... iar când s-a mai oprit un pic, îmi iau inima-n dinți, și fug…că sunt ud, nu-mi mai pasă 🙂Încheiem un sfârșit de zi spectaculos pe faleza din Mangalia

Every Sunset Has A Story! Aceasta a fost prima plajă din sudul litoralului pe care am ajuns, în prima mea călătorie pe litoral. M-a fermecat atunci și pentru multa vreme a fost una dintre preferatele mele. Se face seară !  La malul apei e o seară frumoasă de vară
Such beautiful sunset! Pe măsură ce seara se scurgea, deveneam din ce în ce mai absorbit de reverie.
Fotografie de stradă 🙌 Afara pe strada o petrecere pe undeva e gata să înceapă. 


Un albastru infinit, numai Marea Neagra ni-l poate dărui. 
Fiecare zi contează. Astăzi, mâine şi poimâine sunt paşi către obiectivul final. E ultima zi când mai venim la aceasta plajă și, contrar prejudecăților mele legate de această plajă, ne-am simțit minunat acolo, am petrecut clipe frumoase în compania cățelușei și am vizitat locuri memorabile și atracții turistice interesante. Ba chiar am mâncat acolo cel mai bun borș de pește de până acum… 

Acel moment când realizezi că te bucuri de încă un răsărit superb ce pare a fi și ultimul pe una dintre plajele frumoase din Venus.

Când vom închide ochii vom vedea aceiași imagine doar că în negativ.
La ora 5 am fost pe plaja, știind că urmează să se aglomereze destul de rapid, dar oricum e ultima zi, a 16 . 


Ochi împăienjeniți de somn, și cafea în loc de mic dejun. Cum îți place să îți bei cafeaua? ☕️

Și această plajă rămâne în continuare una dintre plajele mele preferate din sudul litoralului. Este plaja publică cea mai bine amenajată, dintre cele vizitate de noi. 
O ultimă privire înapoi înainte de a pleca spre Constanța
Sezlongurile și umbrelele abundă în lung și în lat pe nisip, iar dacă vrei un refugiu temporar față de soare, te poti bucura la beach barul din apropiere 
Cazinoul din Constanța. Este unul dintre simbolurile reprezentative ale orașului, fiind ridicat în anul 1909 și inaugurat la data de 15 august 1910. Wikipedia
Lucrările sunt aproape de final și vom vedea într-un final, clădirea cazinoului readusă la strălucirea de altădată…Şi cu asta cred că ar cam fi momentul să pun punct acestui articol şi să închei cu “restanţele” din vacanţa anterioară petrecută pe litoral. Vizitarea plajelor din Mamaia
O priveliște spre Portul Tomis din Constanța

O plimbare pe faleza cazinoului. Este un loc încărcat de poveste.


Ne-am rezervat o după-amiază pentru o plimbare pe faleza cazinoului, prelungită cu vizitarea plajelor din Mamaia 


Si luăm pentru prima dată contact cu plaja. Mamaia este celebră pentru plajele late cu nisip fin și condițiile foarte bune din hotelurile de la malul Mării Negre. Este o destinație de vacanță frumoasă.
Plajele din Mamaia s-au extins fiind foarte frumoase astfel îți  poți permite să alegi o zonă mai liniștită sau una mai animată, după gust. Aici nu este exagerat de lată, este perfectă.  
Am găsit o bancă și am reluat poveștile de pus țara la cale între tată și fiu, acum că ne-am pus la cale această plimbare.

Pe faleză este și o pistă de biciclete și multe tarabe cu street food.
Ne bucurăm de fiecare plajă în parte. De-a lungul plajei sunt multe locuri organizate cu umbrele iar spațiul dintre ele este suficient cât să nu vă îngrijoreze acest aspect. Așa înțelegem să funcționeze locul ce aduce liniște, confort, ce ne fac concediul plăcut. În realitate plajele arăta mai bine decât pozele – nisipul mi s-a părut mai alb 🙂

Activități pentru cei mici la marginea plajei în materie de muzică. Desigur, jocurile de plajă pentru copii îi distrează atunci când sunt în afara apei. 
Găsim câteva elemente interesante, iar ca sa ajungi la apă de pe faleză, iți ia cam patru minute, mers lejer. Deci cam așa arată o plajă extinsă la Mamaia


Așa arată Mamaia 2023. Beach baruri, fast food-uri şi terase, sunt destule
Sunt sectoare de plajă pentru toate gusturile. Șezlongurile și umbrelele abundă în lung și în lat pe nisip
Plajele din Mamaia sunt printre cele mai lungi de pe întregul tărm românesc.


Ne  îndreptăm tot mai mult spre Mamaia Nord iar plajele sunt tot mai late.
Pe lângă stațiunea Mamaia care oferă nenumărate posibilități de distracție pe plaje late cu un nisip fin și o mare de un albastru superb, orașul merită descoperit pas cu pas. Am făcut acest lucru și în vacanțele anterioare.
Aici suntem pe o pasarelă
Aici suntem pe o pasarelă pietonală din zona Cazino. Aflată între ape, de o parte Marea Neagră și de cealaltă parte Lacul Sutghiol, Mamaia este o alegere perfectă pentru petrecerea unei vacanțe. 
Timpul zboară, “restanţele” (vizitând plajele din Mamaia) mi l-am luat, mai trebuie doar să ajungem în timp util la gară.
De distrat m-am distrat, bronzul mi l-am luat. Întotdeauna mi-e greu să plec de la mare, să o las în urmă, să știu că o revăd doar câteva zile pe an. Chiar și așa, ea mereu mă primește cu căldură.
Gânduri de final. Majoritatea pozelor au fost făcute dimineața (atunci când plajele au fost goale), poate de aceea nu tot timpul se vede soarele.
Chiar dacă nu e totul frumos sau perfect. Chiar dacă este mai real decât aș vrea să fie, povestea mea e tot ce am, tot ce voi avea vreodată. Este ceva ce merita prețuit. Dacă ar fi să trag o concluzie după această vacanță ar fi că porțiunea dintre Olimp și Costinești a devenit unul din locurile mele preferate și ar fi frumos să rămână neschimbat! Au fost sincer niște momente de zen terapie curată pentru suflet și minte. Am prins răsăritul în multe locuri frumoase și romantice, însă cel mai frumos moment a fost din Neptun. Să nu mai spun că poți să vezi răsăritul, chiar și apusul
stând cu picioarele în apă – deci cu siguranță o să mă întorc aici și în alte vacanțe.👋 Am ajuns oricum și în toate locurile drăguțe și am explorat și cele mai îndepărtate și puțin accesibile locuri (cum ar fi țărmurile, cu golfuri sălbatice). Am avut trotineta cu care ne-a fost foarte ușor să ne deplasăm peste tot. Am mâncat la taverne tradiționale pe care fie le-am găsit din întâmplare, fie după recomandări. Am testat apa în mai multe locuri, atât plaja cu nisip mai dur cât și cu nisip fin auriu. 🌞Durata drumului, tipul petrecut în tren mă preocupă mai mult, altfel as mai fi mers o data anul acesta. Si-o sa vină toamna. Și-o să tot vedem ploaie. Si ni s-o face dor de vara asta caniculară 😀 Aștept cu nerăbdare vara următoare, cu tot ce are ea să-mi ofere. 

 



Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cleantul Ilovei

Pe poteci inzapezite spre Varfurile, Babei si Boldoveni