Dincolo de hărți - Călătorim și povestim aventuri de tot felul

Căderea frunzelor - O escapadă relaxantă de toamnă

Imagine
 Play la idei Vine o vreme când a lăsa pe mai târziu, pe „data viitoare” devine un risc pe care cu greu ni-l mai asumăm. Uneori n-o mai facem, că prea am amânat o viaţă timp de o viaţă, așa că m-am abonat la Lunca Timișului în această toamnă 🙂, și am făcut plimbări frumoase cu bicicleta cercetând anumite cotloane, locuri care pot spune că, s-au strecurat în sufletul meu și se cuibăresc acolo pentru mult timp. În timp ce mie îmi place să merg pe trasee, alții poate preferă șoseaua. O bicicletă de munte poate să te ducă unde una cursieră nu ajunge – în pădure. Am pedalat printre pomii plini de culoare și am trecut prin mai multe sate, precum și alte locuri mai vechi sau mai noi, neștiind când ajung acasă. Încerc să trag de mine zi de zi pentru a merge mai departe, altă alternativă neavând. După cum am mai menționat, fac ieșiri pentru că „îmi place să merg cu bicicleta, și revin constant pentru a trăi iar si iar același vis de care nu mă satur, pentru că îmi amintește de copilărie, pentr

Discovery în Retezat


O zi de vis in Retezat - 3 august 2014

O tură în Retezat – probabil cel mai frumos parc național din România. 
Mărturisesc de la început că a fost una dintre cele mai frumoase ture făcute din acest an, prima bicicleală serioasă. Unde ?  Baraj Gura Apelor - Poiana Pelegii - Drumuri de contur pe stânga și pe dreapta lacului de acumulare Gura Apelor. Avea toate calități pentru a ne atrage. Era departe, și mai puțin umblat de cunoscuții nostri. Acest lucru ne-ar fi permis ulterior să devenim în ochii lor niște deschizători de drumuri.
Traseul a fost simplu - am plecat duminică, 3 august 2014, în felul urmator: cu masina de dimineață până la Lacul Gura Apelor (la Baraj), lăsăm mașinile la barieră iar de acolo pe biciclete  în amonte pe Lăpusnicul Mare până la Poiana Pelegii. De la Baraj traseele MTB sun simple și absolut superbe, merită să încercați dacă încă nu ați ajuns în aceste locuri. Eu abia asteptam să fac această aventură. Vremea a fost una frumoasă și facem pauze dese ptr. poze și admirat. Peisajul e diferit și totodată deosebit.
Nu stăm foarte mult în Poiana Pelegii pentru simplu fapt că încă mai avem foarte mult de mers. Ne luam câteva amintiri fotografiind locul, și plecăm cu gândul să campăm și noi în Poiana Pelegii cândva Ne întoarcem la bicicletele rămase în grija lui Marius undeva la capătul foretierului, și coborâm către Lacul Gura Apelor prin acelasi loc pe unde am urcat, admirând frumusețile de data asta în mare viteză. Surprizele nu s-au terminat! Pornim într-un dus întors pe ambele maluri ale lacului. 
Categoric, a fost o tură mult mai solicitantă decât ne-am așteptat deși în cifre nu e cine știe ce. Se pare că urcările lungi și insesizabile în formă de valuri, au fost secretul dificultății care pentru o zi de pedalat sunt foarte obositoare. A fost o tură foarte frumoasă, destul de lungă, dar și extrem de solicitantă fizic. Pe acest traseu nu s-a putut face un circuit datorită specificului zonei. Ca urmare de 3 ori am pedalat în fundături, fapt pentru care a trebuit sa ne întoarcem de fiecare dată pe același drum înapoi, 
Cam asta a fost tura din Retezat de anul acesta…rămâne de văzut cum va fi următoarea. Vă las acum după scurta descriere să vedeți și câteva fotografii de pe traseu…Enjoy! 





Gura Apei. Locul e special fiindcă aici își dau mâna trei masive uriașe și cât se poate de diferite unul de celălalt: Țarcu, Godeanu, Retezat. La baraj se ajunge urmând DJ785, dinspre Hațeg și Râu de Mori.

Aici începe un forestier lung de aproximativ 18 kilometri, dar care oferă, pe lângă multe poienițe retrase și locuri ferite, multiple posibilități de acces pe poteci marcate sau nu. Valea Lăpușnicului e tot ceea ce trebuie să ții minte pe moment pentru a căuta pe GPS

Pornim pe Lăpușnicul Mare către Poiana Pelegii.


























































Drumul forestier pe Valea Lăpușnicului Mare se oprește în apropiere de Poiana Pelegii.







 Pentru a ajunge îm Poiana Pelegii și a campa trebuie trecută apa pe o punte și parcurse alte cinci circa minute.





Din Poiana Pelegii pornesc drumuri în toate direcțiile – spre Șaua Plaiul Mic, Custura, spre Lacul Peleaga, spre Căldarea Bucurei.





























Tehnic vorbind, Lăpușnicul Mare se-ncheie odată cu lacul de acumulare de la Gura Apei, cel mai mare lac antropic din Retezat, acolo unde, alături de Râul Șes și Lăpușnicul Mic alcătuiește un râu mai mare, numit  Râul Mare.


















Aici traversam Pârâul Lăpușnicul Mic.

Pâul Lăpușnicul Mic sau Râul Bran este un curs de apă, afluent al Lăpușnicului Mare.

.











































FILMUL
                                                    

Comentarii

< ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ

< DESPRE MINE

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


AM FOST ȘI AICI

Cheile Garlistei - Mutii Aninei

Poiana Marului - O noapte la cort